Светлините на Севера

Светлините на Севера
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Освен толкова модерния напоследък скандинавски дизайн и мебелите ИКЕА, хората от Севера са дали на света и прекрасна литература и кино!

Истинските любители на киното отдавна знаят, че едни от най-провокативните и дълбоки кинематографии в наши дни идват от  Скандинавието. Северът, заради климата си и георгафското си положение, прави изкуството там много особено, вгледано преди всичко в човека и в сложната му и понякога необяснима психология.

Корените на това толкова модерно и любопитно кино тръгват от философи като Фройд, автори като Стриндберг и Ибсен, древната скандинавска митология, населена с богове и гноми, филмите и драматургията на Бергман.

Скандинавците, освен че са автори на скандалната "Догма 95", която промени мисленето за киното и неговата автентичност, са дали на седмото изкуство имена като Ларс фон Триер ("Меланхолия", "Антихрист", "Догвил", "Танцьорка в мрака") и Сузане Биер ("След сватбата", "Братята", "В един по-добър свят"), едни от най-талантливите и награждавани творци, от които има какво да се научи.

Поводът отново да заговорим за северняците в киното е четвъртото издание на фестивала за скандинавско кино с чудното заглавие "Северно сияние".  Прекрасно е, че в София, а вече и в други градове, започнаха да се правят такива фестивали, които дават възможност да се видят едни по-различни филми. Няма да ги срещнете в програмите на мултиплексите, нито в торентите, нито издадени на дискове. Това са селекции, направени от специалисти и докарани специално и ексклузивно за киноманите.

"Северно сияние" се организира от "Позор" (които неуморно организират и "Късо съединение") с любезното съдействие на Посолството на Кралство Норвегия, Посолството на Кралство Дания, Посолството на Република Финландия, Посолството на Република Литва и Консулството на Кралство Швеция. Фестивалът започва днес 20-ти октомври и продължава до 30-ти септември. Стандартната цена на билетите е 6 лева, а пропуските за учащи и пенсионери са с цена 4 лева. По-евтино е от бутилка вино и и има по-траен ефект.

Препоръчваме двата норвежки филма в програмата. "Да захапеш кокала" (отличен с 5 награди "Аманда" на Норвежката филмова академия, включително за най-добър филм) представя историята на брат и сестра, разделени като деца, които години по-късно попадат на обща позната, която иска да ги събере.

Второто норвежко предложение е "Момчето, което заобича Ингве" (отличен с 4 награди на Норвежката филмова академия), пренася зрителите в края на 1989-та, в дните след падането на Берлинската стена. В тези бурни времена тийнейджърът Ярле открива, че най-готиното гадже, най-яките приятели и най-откачената банда, не са всичко, от което има нужда.

Със сигурност ще ви впечатли и изненада с тематиката си "Място за пушене" на ексцентричния финландски режисьор Юка Каркаинен. Той представя един поглед отблизо към Финландия и финландците от началото на 21-ви век през няколко обществени места за пушене. Филмът е колаж от късове реалност на различни хора, а камерата се промъква в местата за пушене на болница, фабрика, влак, компания за обществен транспорт и дом за пенсионирани ветерани, за да хване мислите на героите в паузата за по цигара, когато те се изправят лице в лице със себе си и с околните.

Фестивалът представя и филми от Латвия и Естония, за които често забравяме, че принадлежат към народите на Севера. Препоръчваме естонския "Квартал "Нов свят", защото разказва за гражданска инициатива, създадена в Талин от  хора с общи цели и сходни добри намерения, но също и за напрежението между активистите, което ескалира с годините. Какво се случва, когато някой разбира, че светът около него вече не е същият, а от огледалото го гледа уморен хипар, самотен в борбата си?

В програмата на фестивала са включени 4 документални и 7 късометражни филма, а местата, където можете да гледате "Северно сияние" са Дом на киното, Евро Синема и Червената къща.

Чувам, че синоптиците вече препоръчват по-плътни дрехи и чадър, аз пък им отвръщам: настъпващата  хладна есен се комбинира най-добре с топъл филм и добра компания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти