Странен глад: какво казват тези наши апетити за здравето ни

колаж храна
Снимка: iStock, Pexels

Случвало ли ви се е късно вечер да „изтичате “до магазина за голяма кутия сладолед? Или може би толкова много сте се нуждаели от шоколад, че просто нищо друго не можете да свършите, преди да се сдобиете с поне блокче? Или пък нещо във вас просто крещи за мазна баница?

Ако сте човек (и четете това), има огромна вероятност да ви се е случвало. Но тези неистови желания не бихме нарекли точно глад, нали?

Гладът се определя от една проста система на прием на калории и метаболизъм. Когато организмът ви метаболизира цялата храна, която сте поели е предишното си хранене, нивата на лептина спадат. Намаляването на този хормон стимулира стомаха ви да освободи друг хормон, наречен грелин, който сигнализира на мозъка ви, че имате нужда от още храна.

Желанието за храна не се вписва в това уравнение между калориите и метаболизма. Докато гладът е начинът, по който стомахът ви казва на мозъка, че се нуждаете от повече храна, за да оцелеете, апетитът за определена храна е начинът, по който мозъкът ви казва, че ви липсва нещо конкретно. Когато мозъкът ви генерира силен или странен глад за определен вид храна, трябва да се вслушате... той се опитва да ви предаде съобщение!

Ако ви се прияде нещо сладко, но ръката ви посяга направо към шоколада, може да се окаже, че в действителност имате недостиг на магнезий. Това е така, защото шоколадът е един от най-високите хранителни източници на магнезий (тъмният шоколад).

Като изследвате странните си желания, можете да се опитате да настроите тялото си и да му помогнете да постигне оптимално здраве. Ето някои от най-често срещаните желания за храна и какво означават те.

Странните ни желания за храна и какво означават

 

Прочетете още:

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти