Столът-топка: новата (здравословна) офис тенденция, която тепърва ще виждаме все по-често

Столът-топка: новата (здравословна) офис тенденция, която тепърва ще виждаме все по-често
Снимка: netinfo

Мария Николова

Преди няколко седмици влязох в офиса, където работи мой познат. С интерес видях как голяма част от екипа на фирмата стои на странни причудливи столчета, които изобщо не изглеждаха удобни на пръв поглед.

"Това е най-новата тенденция е офис обзавеждането", сподели ми той.

След това се сетих за моето миналогодишно пътешествие до Швеция, до една от централите на магазините ИКЕА в градчето Алмхут. Спомних си, че и част от служителите там използваха същите столчета, които наподобяват разрязана на две топка без облегалка.

Интересната офис мебел остана в съзнанието ми, затова няколко дни по-късно реших да намеря повече информация за тях и защо стават все по-разпространени, включително и в България.

Оказа се, че те са изключително популярни в Щатите, както и в Англия. Смисълът от тях не е за подценяване.

Снимка: netinfo

Работата в офис от 9 до 5 може да причини доста трайни увреждания на гръбнака, ако столовете, които използваме, не са подходящи за нас. Колкото и изправени да се опитваме да стоим през деня, обикновено в един момент винаги се "улавяме" изгърбени като дъга. А правилната офис стойка всъщност е тази, в която кръста и врата ни са в една права линия.

Така след множество изследвания, група учени разработват концепцията на ортопедичния стол-топка, който неизбежно кара тялото да стои по естествен и здравословен начин на бюрото в офиса - с изправен гръб и стегнати мускули на кръста и таза.

Снимка: netinfo

Столът е направен така, че все пак да бъде "малко неудобен". Логиката: когато усетиш, че вече не ти е комфортно в тази стойка след 30-40 минути работа, със сигурност ще се изправиш и ще се раздвижиш. Нещо, което стоейки на стандартен офис стол често пропускаме, улисани в поредния имейл пред монитора.

В Щатите наричат тези столове "half-dome chairs" или "balance ball chair" - в буквален превод "стол - половин топка" или "балансиращ стол топка".

Снимка: netinfo

Някои от моделите на стола наистина изглеждат като разрязана на две топка за фитнес, втори постоянно те карат да ги балансираш с мускулите на кръста, защото не са статични, докато други направо си съдържат в себе си цяла топка. Идеята е, че ако офис пространството го позволява (все повече офис помещения насърчават такива активности), можеш да извадиш топката от рамката на стола, да направиш няколко упражнения и раздвижвания за 2-3 минути и после да продължиш с професионалните задачи. Така тялото и мозъкът ще се освежат и работата ще спори повече.

Снимка: netinfo

Да, вероятно има фирми, в които тази идея би се приела с насмешка и всеки, които би искал да се възползва от подобен офис стол, би бил "категоризиран" като ненормален. Само нека не забравяме, че почти всички изобретения, които днес приемаме като съвсем ежедневно удобство, някога също са били посрещани с недоверие и скептично настроение.

Снимка: netinfo

Така че ако скоро ви предстоят нови поръчки за благото на офиса, не пропускайте да предложите на мениджъра си идеята. Ако самите вие ръководите екип, разкажете на служителите за възможността да използват стол-топка, докато са на бюрата. Всички ще оценят преимуществата му.

Не пропускайте нашия нов раздел "Оферти", в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

апп
Снимка: Edna.bg

апп
Снимка: Edna.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти