Сто години доброта

Сто години доброта
Снимка: Thinkstock

Най-голямото удовлетворение е да правиш някого щастлив. Има безброй начини да доставиш радост, да покажеш обич, да докажеш доверие.

Добротата винаги се отплаща.

Напоследък съм привилегирован да се запознавам с много позитивни хора. Млади хора, които не искат да търсят късмета си извън пределите на страната и които полагат усилия за реализацията си тук, в България. Всички те са усмихнати и имат ведри лица. Това ме прави оптимист за бъдещето. Без да се оплакват, те следват собствените си убеждения, че красотата е навсякъде, стига човек да има очи за нея. Трудят се, владеят чужди езици и намират време да развиват талантите, с които са орисани.

Има благодарни хора. Хора, признателни към родителите си и към обкръжение, което ги кара да се чувстват потребни. Странно е, че в улегналия комфорт на средната възраст аз се уча от тях. Често сме угрижени без конкретна причина и по презумпция сме недоволни от споделяната действителност. Благодарността е възможна, когато допуснеш нечия обич. Ръцете на любовта винаги са уютни.

Съвсем малко ни трябва, за да забравим пошлостта и злобата, които ни заобикалят. Всъщност лошото съществува точно толкова, колкото и доброто. От нас зависи на кое ще спрем вниманието си.

Срещите в живота ни са плод на нашите желания. Човек разбира, че е станал възрастен, след като играчките престанат да го интересуват. Тогава тапетите от стените на детската стая отиват в коша и пространството насред ремонтираните стени се превръща в място, където общуваш с онзи, който е спечелил сърцето ти. Куклите и оловните войници са заключени в килера. Един ден всеки от нас ще се върне към тях. Точно сега е времето да се отдадем на хората, с които животът най-после ни е срещнал.

Способни сме да предизвикваме обич и разбиране, способни сме да ги привличаме. В крайна сметка - основаната причина да бъдем тук и сега е нуждата да опознаем радостта от правото да обичаме и да бъдем обичани. Няма сила, която ще предпочете да застане зад лошото, вместо да избере доброто.

Само доброто в нас се превъплъщава в поезия, картина или музика. В най-добрия случай завистта и злобата са в публиката, за да се накажат сами с аплодисментите на искрено запленените зрители.

Не харесвам генералните обобщения. Не съм съгласен, че последните поколения са изгубени. Всяко поколение има своите недостойни представители, но и такива, с които да се кичи и гордее. Истината е, че трябва да бъдем толерантни към всички млади хора, които притежават силата да останат в България и имат достойнството да вървят напред към реализацията на собственото си бъдеще.

Отплати ли се добротата, сънят е спокоен, а животът винаги изглежда по-хубав. Огледайте се. Наоколо е пълно с млади хора, които заслужават да бъдат обичани от всички нас.

Прочетете още:

Има съдба, която ни направлява. Има бъдеще, което ни очаква...

Истината ни намира сама

Tя му написа номера си върху салфетка

Очите никога не лъжат

За книжките и хората

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти