Създадено за Fenaxon

Ставна или нервна болка - как да разберем?

Ставна или нервна болка - как да разберем?
Снимка: iStock/Getty Images

Знаете ли, че болката е полезна? Да, трудно е за вярване, но от биологична гледна точка болката се появява, за да подскаже на организма, че нещо в тялото ви не е наред. Целта ѝ е да ви причини неудобство и дискомфорт, за да привлече вниманието ви и да сигнализира за нараняване или заболяване. Така ще знаете, че трябва да направите нещо (или трябва да спрете да правите нещо), за да се погрижите за доброто на тялото си.

Проблемът с болката е, че тя е силно субективна. Стандартно, лекарите имат скали за оценка на болката и поредица от въпроси, за да определят с какъв вид имат работа. Но цялата информация идва от пациента. Поради тази причина би било полезно да се научите да различавате видовете. Така ще знаете към какъв специалист да се насочите и ще сте в състояние да предприемете адекватни мерки за овладяване на неприятните усещания. Но кои са най-често срещаните болки?

Болки в ставите и в нервите

Болките в ставите и в нервите са най-често срещаните. Те имат различни симптоми и се пораждат от различни заболявания, въпреки че в много редки случаи е възможно двата вида да се припокрият. Например някои хора имат ревматични заболявания, които атакуват, както нервите, така и ставите.

Това обаче са изключения, затова нека видим как да различим ставните и нервните болки:

Болки в ставите 

a
Снимка: Fenaxon

Болката в ставите се усеща като дискомфорт в точно определена става. Най-често в тазобедрената, колянната, раменната става и малките стави на краката и ръцете. Ставната болка рядко се мести и може да е придружена от скованост, оток, зачервяване, усещане за парене, загуба на подвижност. Обикновено засегнатата става трябва да се щади, но понякога упражненията и разтягането биха могли да бъдат полезни. Много често този тип болка е по-силна, когато сте в покой, и раздвижването я облекчава. Налагането на топли и студени компреси също може да донесе облекчение на дискомфорта.

В повечето случаи болката в ставите отминава в рамките на няколко дни, но понякога може да бъде и хронична. Това се случва най-често при хора с автоимунни заболявания, например ревматоиден артрит и лупус. Тези промени не са съвсем необратими и могат да се повлияят благотворно при подходяща терапия. Но би било чудесно, ако се проведе и превенция срещу негативните последствия, настъпващи върху с напредването на възрастта. При ставната болка експертите съветват да се приемат активни съставки като глюкозамин и хондроитин сулфат. Те са достъпни и може да се приемат профилактично под формата на хранителни добавки. Определени витамини, минерали и растителни екстракти също могат да съдействат. Екстрактът от Дяволски нокът съдържа активни съставки (т.нар. харпагозиди), които оказват положителен ефект върху опорно-двигателната система. Добре е да ползвате препарат, в който Дяволският нокът е съчетан с други активни съставки. В Реновакс Рапид например харпагозидите са комбинирани с глюкозамин, МСМ (биологично активна сяра, отговорна за производството на колаген), в допълнение с манган и витамин С.

Нервна болка 

a
Снимка: Fenaxon

Ако се съмнявате, че страдате от нервна болка, ето някои от знаците, които трябва да търсите:

Нервната болка често се описва като усещане за изтръпване, „мравучкане“ или усещане за убождане с игла. Обикновено тези усещания се появяват в ръцете и краката, симптомите се появяват внезапно и имат навика да се "движат" по тялото ви. Ако установите, че разтягането, ходенето или упражненията не помагат, най-вероятно виновникът за вашия дискомфорт е нарушение в структурата и функцията на нервите. Въпреки това движението и упражненията са много важни за хора с нервна болка.

Често срещани заболявания, които водят до нервна болка, са дископатия, плексит, ишиас, синдрома на карпалния тунел. Нервна болка може да се получи също при диабет и проблеми с алкохола. Важно е да се отбележи, че една от най-големите разлики между нервната болка и другите видове е, че тя е хронична. Да, вече посочихме, че ставната болка също може да бъде хронична, но нервната болка почти винаги е такава.

Този тип болка не отминава бързо, понякога продължава месеци или години. Именно затова си заслужава да се погрижим за тялото си комплексно и да приложим различни методи, за справяне с нея.

Със сигурност трябва да започнем с "храненето" на нервите и овладяването на възпалението. В този случай важни активни съставки са уридин монофосфатът, ацетил Л-карнитинът, куркуминът, витамините от B-комплекс и други, но правилото е да се приема многокомпонентен препарат, който да се погрижи цялостно за здравето на периферната нервна система. Например Фенаксон, при който в оптимално съотношение са съчетани 11 от необходимите ви активни съставки – в специално разработена от лекари формула.

Нервната болка е упорита, затова си заслужава да предприемете и някои допълнителни действия. Ускорете процеса на оздравяване чрез масажи, упражнения, акупунктура, водни процедури и други подобни методи. Не е без значение и как се храните. Намалете консумацията на захар, силно преработени храни, тестени продукти и алкохол. Заложете на повече зеленчуци, месо, риба, яйца, бобови (боб, грах, леща, нахут) и пълнозърнести продукти.

Независимо какъв вид болка изпитвате, си заслужава да започнете да се храните по-здравословно. Това ще се отрази чудесно на тонуса ви, а свалените килограми ще облекчат тялото ви и ще ви помогнат да се излекувате по-бързо. Ще намалите тежестта върху ставите, ще станете по-подвижни, дискомфортът ще започне да намалява.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти