Стартира Sofia MENAR Film Festival

Стартира Sofia MENAR Film Festival
Снимка: netinfo

Шестото издание на Sofia MENAR Film Festival ще представи над 70 премиерни ленти от Близкия Изток и Северна Африка. От 15 януари до 2 февруари в Дома на киното, Евро Синема, Одеон, Червената къща и Dada Cultural Bar ще се прожектират най-добрите игрални, документални и късометражни филми от региона.

Тази година на фокус ще бъде киното на Мароко, като в селекцията са включени заглавия като "Чувал с брашно", както и най-успешната мароканска комедия за тази година "Старата мома".

Също така ще може да видим и най-скъпата палестинска продукция, правена досега - "Спасителят". Част от филма беше заснет в България, а режисьорът му Роберт Саво ще пристигне в България, за да представи лентата.

Традиционно на фестивала присъства силна иранска селекция, а тази година в програмата забелязваме "Несподелената тайна" с носителката на "Сребърна мечка" Лейла Хатами, "Палитра от цветове" с носителя на "Сребърна мечка" Шахаб Хосейни, както и последния филм на Аббас Киаростами и Адел Ярахи "Да срещнеш Лейла".

Един от акцентите в програмата на Sofia MENAR Film Festival е и ливанският филм "Обрат за секунди", номиниран за "Оскар". За първи път фестивалът ще представи секцията MENAR Contemporary, където зрителите ще се запознаят с творци на съвременно изкуство от Близкия Изток и Северна Африка.

Селекцията за пътешественици "Керван Сарай", ще разкрие непознати кътчета от африканския континент и Близкия изток, които остават скрити от погледите на обичайните туристи.

Сред документалните премиери на фестивала е и номинираният за "Оскар" "5 счупени камери".

* Пълната програма на фестивала можете да видите тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти