Стартира филмова седмица в София

52-годишният испански актьор Антонио Бандерас е у нас от април за снимките на филма "Аутомата", в който ще участва и съпругата му Мелани Грифит
Снимка: Getty/Guliver

Световноизвестният актьор и режисьор Антонио Бандерас ще представи 20-тото издание на Седмицата на испанското и ибероамериканско кино в България. Това ще стане на специална пресконференция, която ще се проведе на 11 юни в зала "Мати", НДК, от 18,00 часа. За програмата на кинофестивала ще говорят г-н Хосе Луис Тапиа, посланик на Испания в България, както и представител на Националния дворец на културата.

По време на представянето Бандерас ще остави отпечатъците си за Залата на славата в НДК, който е традиционен домакин на проявата.

Тази година Седмицата на испанското и ибероамериканско кино ще се състои от 12 до 16 юни в зала "Люмиер" на Националния дворец на културата. Фестивалът се провежда по инициатива на Посолството на Испания и отново разчита на съдействието и участието на посолствата на Аржентина, Куба, Венецуела, Чили, Еквадор и Колумбия, както и на Институт "Сервантес".

Ще бъдат показани общо 15 ибероамерикански и испански заглавия, като входът за прожекциите ще бъде свободен, а по-голямата част от филмите ще имат субтитри на български или на английски език.

Друга изненада ще бъде посещението на прочутия испански режисьор Карлос Саура в София, по повод връчването на титлата "Доктор хонорис кауза" на НАТФИЗ. В неделя, 16 юни, в 20,00 часа гостът ще закрие киномаратона и ще бъде прожектиран неговият филм "Мама стана на 100" (1979 г.). Ден по-рано - в събота, 15 юни, от 10,00 до 12,00 часа се предвижда майсторски клас на Карлос Саура и анализ на неговия филм "Кармен" (1983 г.) в НАТФИЗ.

Официалното откриване на 20-тото издание на Седмицата на испанското и ибероамериканско кино ще се проведе на 12 юни, сряда, в 19,00 часа с премиерното представяне в България на лентата "Тялото" (2012 г.) на испанския режисьор Ориол Пауло.

Ще бъдат представени всички жанрове на седмото изкуство: романтичната аржентинска и чилийска комедия, трилърът чрез колумбийското кино, трагикомедии от Куба и драми от Еквадор и Венецуела.

* Пълната програма на 20-тата Седмица на испанското и ибероамериканско кино можете да видите ТУК. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти