Създадено за President

Средиземноморието не е място, а начин на живот и хранене

Средиземноморието не е място, а начин на живот и хранене
Снимка: iStock/Getty Images

Само на няколко часа път оттук животът тече по коренно различен начин, удобно сгушен в сянката на маслиновите и портокаловите дръвчета.

В далечината проблясват вълните на Средиземно море, плажът може и да не е „с бял пясък“, но е примамлив и сгушен в скалите, а за обяд има простичко приготвена, но безкрайно вкусна храна – салата със сирене и домати, шепа соленички маслини, печена риба и чаша хубаво бяло вино.

Толкова е апетитно и е толкова многоцветно да се живее и яде край бреговете на Средиземно море.

Ето с какво най-често се угощават жителите на това красиво кътче: свежи плодове и зеленчуци, подбрани ядки и семена, пъстър боб и нахут, дъхав домашен хляб, ароматни подправки, риба и зехтин.

а
Снимка: iStock/Getty Images

Нека добавим към това гъсто кисело мляко и копринено нежно сирене, прясно пилешко месо и яйца.

А за жадните – лимонада от свежи лимони с няколко ментови листа или чаша бяло вино с ухание на праскови и цветя.

Още тази вечер можете да се потопите във вкусовете на крайбрежието, защото рецептите от Средиземноморието са много близки до нас, лесни за изпълнение и невъобразимо вкусни.

Можете например лесно да направите гръцка салата и риба на скара. Тайните са в съставките и в подправките, които ей сега ще разкрием:

За гръцката салата ще и ви трябва хубав червен домат, вече има ранни сортове, които по нищо не отстъпват на летните си събратя по вкус и аромат, да не забравяме хрупкавата краставица и глава салатен червен лук. Той винаги е за предпочитане пред кромида заради финия си аромат и ненатрапчив вкус.

За финал на нашата салата - кубчета хубаво сирене Salakis. Избираме точно него не само заради хубавата средиземноморска снимка на кутията му, но и заради мекия вкус и гладката текстура.

а
Снимка: President

Подредено в кутия със саламура, за да издържа по-дълго, то е разрязано на кубчета и е наистина лесно да се добави към салата или ястие.

Лесно е и да се оформи като зеленчукови шишчета с малки чери домати. Salakis може да се комбинира и с печен патладжан, полят със зехтин – идеален вариант за лека средиземноморска вечеря или обяд в горещото време.

Както виждате, философията на Средиземноморската кухня се крие в простите и лесни за откриване хранителни продукти, буквално взети от щедрата природа наоколо, които са приготвени с минимални усилия, като са запазили цялата палитра от вкусове и цветове.

Изобщо, край бреговете на Средиземно море – от Гърция до Испания, се яде вкусно, здравословно и с наслада. И да не забравяме, че този начин на хранене удължава живота.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти