Срам за теб, българино!

Срам за теб, българино!
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Няма по-голяма идиотщина от клишето, което е залепено на българския мъж, че се отличава от другите му събратя по света с това, че е по-силен, по-смел и с много по-голям нагон.

Когато мъжете в България говорят за себе си, те непременно ще подчертаят някоя от тези си три характеристики, без значение дали говорят сериозно, или просто се шегуват.

Най-често се изтъкват, сравнявайки се с другите, обикновено по-непретенциозни мъже, защото това е гаранция за изпъкване на мъжествеността им. Да, абсолютно комплексарски приом от тяхна страна.

Тревожното обаче е друго. Това ли са трите качествата, който еволюцията е развила в българските мъже? Това ли са отличаващите ги черти, заради които всички им ръкопляскат?

Явно да, щом те са неотменна тема, стане ли въпрос за мъжки работи където и да било. Ето този факт, уважаеми, считам за идиотщина.

Странно е как за мъжете всичко извън полето на нагона и стремежа за доказване остава без значение. Защо никой от тях не обръща внимание на други черти, които всъщност са световно признати за позитивни и добродетелни като например чувствителност, любвеобилност или романтичност?

Мисля си, че да си силен, смел и с ненаситен нагон в днешно време е не само ретро, но и смешно. Най-вече обаче е признак на балканска незрялост, която е толкова вкоренена в съзнанието ни, че сме я изродили още повече, превръщайки я в позитив, който си мислим, че ни дава приемущество над другите „простосмъртни” народи. Толкова сме се вживели в тази си роля, че дори имаме нахалството да гледаме снизходително на всички останали.

Изобщо не си представям някой мъж в България да хвали себе си със своята честност, джентълменство и добронамереност. А не малко господа са точно такива.

Представяте ли си например мъж, който е откровен, галантен и внимателен, а в същото време в силен, смел и със споменатия вече ненаситен нагон? Ами това ще мъж мечта за повечето жени на тази земя. Ако пък има и пари, ще е мечта на абсолютно всяка. За съжаление няма как да разберем дали има такива мъже в България, защото тук на почит са само първичните качества и те изчерпват цялата палитра на образа.

Може би и вие се чудите като мен защо българските мъже все още изпитват неудобство, когато трябва да си признаят, че са по-чувствителни, отколкото силни или по-романтични, отколкото сексуални? Защо е срамно да покажеш, че изпитваш общочовешки емоции? Да не би българският мъж да е от различна форма на живот, различна от човешката?

Да, няма нищо лошо в това един мъж да бъде смел, силен и с повишена потентност. Но знаете ли как се нарича този, който притежава само тези качества? Нарича се дивак.

Да се хвалиш, че си първичен, е същото като да се хвалиш, че еволюцията те е подминала.

Или да се самоизтъкваш, че въпреки напредъка на човечеството, не си успял да се социализираш. Нещо повече – дори не си се и опитал.

Срам за теб, българино!    

Прочетете още от Тодор Капитанов в Edna.bg:

Жените харесват обратни мъже

Аман от сърдити лелички!

Обичам жените да ми правят...

Не пожелавай мъжа на ближната си!

Не ѝ вярвай! Никога и за нищо.

Как да спрете да привличате само глупаци

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти