SportAnalytik България: Всяко дете има спортен талант, който може да развие

Програмата SportAnalytik тества и открива индивидуалния спортен талант на всяко дете. Целта на платформата не е да намира професионални спортисти, а да даде достоверна и практически базирана информация в кой спорт едно дете би открило най-голямо удовлетворение и радост, за да подобри физическото си здраве и спортната си култура.

Основен двигател на програмата в България е Андрей Андреев – бивш състезател по тенис, бивш изпълнителен директор на Националния Тенис Център в София към Българска Федерация по тенис, собственик и мениджър на спортни клубове в България, Австрия, Хърватия и Китай.

Мисията на Андрей със SportAnalytik е да помогне на децата да открият правилния за тях спорт и да ги насърчи да водят здравословен начин на живот.

***

Каква е вашата лична мотивация за каузата, зад която заставате?

Ние сме спортни ентусиасти с огромен професионален опит в областта на спорта и образованието. Спортът е източник на положителни емоции и неразделна част от нашия живот. Не искаме да приемем съвременните негативни тенденции за намаляване на спортната активност на децата. Затова създадохме проекта SportAnalytik, който е насочен към мотивирането на децата да спортуват, за да им доставим радост от движението. Вярваме, че изборът на подходящ спорт е от ключово значение за развитието на децата. Целта на SportAnalytik не е да открива професионални спортисти, а да достави удоволствие на всяко дете, като разкрие неговия спортен талант!

Защо решихте да кандидатствате в ПРОМЯНАТА? И с какво тази социална инициатива помогна до момента на вашата кауза?

Любопитство и желание за промяна. Също така и възможност за SportAnalytik България да достигне до повече родители, организации и образователни институции, за да можем да помогнем на повече деца да открият подходящия за тях спорт и да започнат да спортуват.

Разкажете ни повече за деветте теста, с които тествате физическите умения на децата – на какво са базирани и как чрез тях успявате да разкриете природния талант на всяко дете?

Методологията, алгоритъма и софтуера на SportAnalytik са разработени в сътрудничество с Д-р Томаш Перич и Факултета по Физическо възпитание и Спорт на Карловия Университет в Прага и съдържат следните компоненти: Физически тестове за деца, Въвеждане на данни в специализиран иновативен софтуер, Сравнение на резултатите с 700 000+ деца - връстници от същия пол, Анализ на силните страни на детето при избора на спорт, Доклади на SportAnalytik – за Талант и за Спорт. Параметрите на тестовете на SportAnalytik са:

Соматотип

Тактически умения

Скорост

Експлозивност

Сила

Аеробен капацитет

Координация

Баланс

Гъвкавост

Има ли всяко дете вроден физически талант, който може да бъде трениран и развиван?

Вярваме, че всяко дете има заложен физически талант. Проведените повече от 700000 теста на деца от цял свят показват наличието на изразен спортен талант.  Голяма част от вродените физически умения могат да бъдат тренирани и развивани от квалифицирани треньори и препоръчани от Sportanalytik България спортни клубове.

Как би могло едно дете да се мотивира да тренира и да бъде физически активно, ако не среща подкрепа за това у дома и родителите му не са спортуващи хора?

Най-важното е едно дете да бъде мотивирано и подкрепяно при избора на даден спорт. След като открием подходящия спорт за него, ние препоръчваме треньори или спортни клубове, които са минали през нашата вътрешна селекция. Анализите на SportAnalytik са много важни за бъдещата спортна насоченост на децата и в същото време улесняват много всички родители, включително и тези, които никога не са спортували.

Кои са промените, които виждате, работейки по своя проект, които ви доказват, че има смисъл от него?

Голямата ми мечта е едно младо общество от активни и здрави физически деца и подрастващи, които имат висока здравна и двигателна култура. Деца, упражняващи спорт, който ги изпълва с радост и удовлетворение. Изморен след приключило събитие на SportAnalytik България, да видя радостта в очите на децата, тяхното удовлетворение от добре свършената работа и гордостта им, че са открили правилния за тях спорт. Също така и да видя доволни родители, на които сме спестили много време, нерви и средства.

Всеки желаещ може да гласува за един от финалистите в ПРОМЯНАТА до 23:59 часа на 24 октомври на адрес www.nova.bg/promyanata

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти