Създадено за Eucerin

Спешна хидратация: Как да постигнем мека и гладка кожа без раздразнения

e
Снимка: iStock

Забелязали ли сте, че напоследък кожата ви е чувствителна, напуква се и се бели, а освен това ужасно много сърби? Сърбежът ви кара да я разчесвате и още повече да влошавате състоянието ѝ. Ако се разпознавате в тези редове, то вероятно сте влезли с порочния кръг на кожната сухота.

Медицинското наименование на този проблем е ксероза - идва от гръцки език, където "xero", означава "сух", а "osis" означава "болест". Изсушаването на кожата е сред водещите причини за кожни оплаквания, като над 40% от посещенията при дерматолози са свързани именно с този проблем.

Сухотата може да се появи навсякъде по тялото, но най-често засегнати са ръцете, краката, коленете, лактите и лицето, тъй като тези области са изложени по-често на външни фактори. През зимата обикновено най-много страдат ръцете, защото мнозина забравят или не желаят да използват ръкавици. През лятото пък, страдат краката. Причината е, че масово се носят сандали и друг тип отворени обувки. 

Тези неприятни симптоми не само придават нездрав вид на кожата, но могат да имат негативно въздействие дори върху качеството на сън и обществения ни живот. 

e
Снимка: iStock

Суровите климатични условия, сезонните промени и ултравиолетовата (UV) слънчева светлина са сред външните фактори, които водят до сухота на кожата. Наред с тях кожни състояния като атопичния дерматит и псориазиса също са свързани със суха кожа.  Нека разграничим последните две състояния, които споменахме:

Псориазисът е често срещано хронично възпаление на кожата, което обикновено има периоди на облекчаване и влошаване. При псориазиса по кожата има ясно изразени „плаки“, които са розови или сиви на цвят, покрити със сребристо-бели люспи. Първите симптоми могат да се появят на различна възраст, но най-често това се случва в ранна зряла възраст или на около 50-60-годишна възраст. Основното предизвикателство е, че при псориазис лечение много трудно може да се постигне. Псиотазисът може да се дъжли на инфекция, стрес и медикаменти, но изследванията показват, че повечето случаи всъщност са наследствени.

Атопичният дерматит е по-често срещано заболяване от псиоразиса. Известен още като атопична екзема, той е неинфекциозно, хронично възпалително и незаразно кожно заболяване. От него страдат както деца, така и възрастни. Състоянието обикновено се свързва със суха, зачервена и сърбяща кожа. Въпреки че няма известно лечение, доказано е, че ефективната грижа за кожата облекчава симптомите и я поддържа по-спокойна за по-дълго време.

e
Снимка: iStock

Има няколко момента, които ни подсказват, че е необходимо да започнем грижа за кожата, за да не се влошава състоянието ѝ: когато сърбежът предизвиква редовно чесане и когато симптомите пречат на добрия сън или като цяло оказват отрицателно въздействие върху качеството ни на живот.

При подобни ситуации трябва да насочим усилията си към укрепване на кожната ни бариера. Здравата бариера значи здрава кожа, която може да устои на негативните влияния на външните фактори. Най-добре това можем да постигнем спазвайки специална грижа за кожата, основаваща се върху дъбоко хидратиращи продукти. Такива сигурни помощници срещаме в лицето на продуктите на Eucerin - AtopiControl Балсам, специално разработен за нужните на атопичната кожа, и UreaRepair PLUS Лосион за тяло, който ще повлияе чудесно на кожата, страдаща от псиоразис. 

AtopiControl представлява лек балсам за еждневна грижа, който облекчава сърбящата и раздразнителна кожа и заздравява кожната бариера. Балсамът има в състава си Ликохалкон А, Серамиди и масло от Ший, които имат чудесно въздействие върху атопичната кожа.

Балсамът за атопична кожа предоставя незабавна хидратация, която умекотява и изглажда кожата и, при редовна употреба, видимо подобрява състоянието на кожата. Още по-хубавата новина е, че е без добавени аромати и е подходящ както за възрастни, така и за деца и новородени бебета.

UreaRepair PLUS 10% Urea е лосион за тяло, който осигурява на много сухата, груба кожа на тялото ежедневната грижа. Съдържа уникална комбинация от съставки – 10% урея, серамиди и други естествени хидратиращи фактори (NMFs), които задържат вода и възстановяват естествената защитна бариера на кожата, за да предотвратят допълнителна загуба на хидратация. Доказано в клинични и дерматологични проучвания, формулата осигурява както незабавно облекчение, така и интензивна, дълготрайна хидратация, като забавя проявата на сухота и груба повърхност на кожата с до 48 часа. В резултат кожата е интензивно хидратирана и отново изглежда и се чувства мека и гладка.

Лосионът е предназначен за зряла кожа и е подходящ при диабет, псориаза и кератоза пиларис. Може да се използва и като допълваща грижа.

Не отлагайте да се погрижите за специфичните нужди на кожата си, защото обгрижваната кожа със сигурност ще ви се отплати с красив и здрав вид. А чувстваме ли се добре в кожата си, се чувстваме добре навсякъде!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти