Спазването на човешките права

Всички сме хора
Снимка: Thinkstock

България е на 37-мо място от 49 европейски държави по спазване на човешките права на ЛГБТ (лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър) хора, според Международната организация на ЛГБТ гората "ИЛГА-Европа".

Това заявиха днес съорганизаторите на "София Прайд 2013" на специална пресконференция, посветена на 17 май, Международния ден срещу хомофобията и трансфобията.

България не признава законово социалния пол (джендър), не защитава групата от слово на омразата, не признава еднополовите семейства, има частично прилагане на законите и политиките срещу дискриминацията и частично прилага правото на убежище на ЛГБТ лица. Според "ИЛГА-Европа" единственият показател, който държавата изпълнява изцяло, е правото на сдружаване и свобода на изразяване на хората с различна сексуална ориентация и полова идентичност.

Над 93 000 човека, които се самоидентифицират като лесбийки, гей мъже, бисексуални или трансджендър са взели участие в това онлайн проучване, проведено от април до юли 2012 г.

Основният извод от анкетата е, че ЛГБТ хората в Европа все още не се чувстват в безопасност да изразяват свободно себе си в ежедневието. Много от тях крият своята идентичност и живеят в страх. Други са преживели насилие или тормоз, когато са изразявали себе си открито. Резултатите подчертават нуждата от политики, които защитават основните права на ЛГБТ хората и опазват човешкото им достойнство.

Изследването посочва, че двама от всеки трима ЛГБТ ученици са крили своята ориентация или полова идентичност в училище. 60% средно за Европейския съюз (71% за България) са преживели тормоз в училище поради факта, че са ЛГБТ, а над 80% (95% в България) са били свидетели на негативни коментари и тормоз срещу други ученици, за които се предполага, че са ЛГБТ.

20% от ЛГБТ хората средно за Европейския съюз (в България – 26%) са се чувствали дискриминирани на работното място или при търсене на работа, защото са ЛГБТ. 26% са били атакувани физически или заплашвани през последните 5 години, тъй като са ЛГБТ.

66% се страхуват да държат публично за ръка своя партньор, като за гей и бисексуалните мъже този процент е 75 средно. Високи нива на нерегистриране на случаи на дискриминация и престъпления от омраза са установени по отношение на ЛГБТ хората. Половината от жертвите на престъпления от омраза и тормоз не са съобщили на властите, защото са били убедени, че полицията няма да направи нищо по въпроса.

Българският хелзинкски комитет и Фондация Ресурсен център "Билитис", в качеството си на част от съорганизаторите на "София Прайд 2013", обявиха и повече информация около предстоящото шествие за равни права на ЛГБТ хората.

"Тази година "София Прайд" ще премине по централните софийски улици на 22 юни, събота, под слогана "Различни хора, равни права". Началната точка и час са в процес на уточняване с общината", обяви Моника Писанкънева, председател на "Билитис".

Шествието ще завърши с концерт на популярни български изпълнители. Имената им тепърва предстои да бъдат обявени. Повече информация за предстоящата ЛГБТ Арт Седмица и ЛГБТ Филм Фест могат да бъдат намерени в следващите седмици ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти