Смразяващата лудост на "Снежния човек"

Смразяващата лудост на "Снежния човек"
Снимка: netinfo

На българския книжен пазар вече е факт една от най-добрите криминални книги за последната година, а именно - "Снежния човек" на норвежкия криминален писател Ю Несбьо. Заглавието е издадено от ИК "Емас".

Книгата е издадена в повече от 40 страни в тираж над 20 милиона, а Несбьо е един от сериозните претенденти за титлата "крал на трилъра".

Авторът обаче не пише следвайки утвърдените криминални канони и точно това го прави специален. Той се залавя със социални теми, изгражда истински герои в сложни, човешки взаимоотношения, и ги поставя в атмосфера, изпълнена с несигурност и сенки. Книгите му са пропити с мрак, а "Снежния човек" е най-лудата му досега.

За книгата
Осло през ноември, несигурно пада първият сняг. Зимата е пристигнала. През нощта кошмари събуждат едно малко момче, но майка му – Бирте Бекер – не е у дома, за да го утеши.

По стълбите са останали мокри отпечатъци от стъпки. А навън, в градината, е надвиснала самотна фигура: снежен човек, облян от студена лунна светлина, се взира с черните си очи към прозорците на къщата. Около врата му е увит розовият шал, който малкият Юнас е подарил на майка си за Коледа.

Инспектор Хари Хуле, особняк с безпогрешна интуиция, е получил странно анонимно писмо, което на пръв поглед изглежда лишено от смисъл. Подписано е "Снежния човек". Нещо подсказва на Хуле, че той и екипът му трябва да задълбаят в стари неразрешени случаи.

Te oткриват, че през годините са изчезнали безследно обезпокояващ брой съпруги и майки. А най-обезпокояващото е, че изчезванията имат модел – всичките са се случили в деня на първия сняг.

Полицията с ужас признава възможността в Норвегия да се разхожда на свобода сериен убиец. Убиец, отнемал животи в продължение на години. Тихо, незабелязано, жестоко. Убиец, който – поради някаква причина – се опитва да се разкрие пред Хари Хуле. Иска да го замеси. Кара го да се чувства изигран, като пионка в брутална и смъртоносна игра.

И Хари се включва, но преди играта да свърши, убиецът ще го докара до ръба на лудостта

За автора
Животът на Ю Несбьо като съзнателен човек започва в един от най-големите футболни отбори на Норвегия. Мечтата му да стане професионален спортист обаче умира, когато на 18 години получава контузия на коленните връзки. Записва се в армията, където наваксва уроците от гимназията и успява да завърши.

След това учи финанси, а в университета се запознава с няколко момчета и заедно формират бъдещата хитова група "Ди Дере". Достигат първите места на класациите, като в един момент дори държат рекорда за най-продаван албум в норвежката история. В една година Несбьо има 180 участия по клубове и зали и в същото време успешно работи и като финансист на фондовия пазар.

В един момент свръхнатовареният график му идва до гуша и през 1996 той хваща самолета за "другия край на света", който се оказва Австралия, и избягва, за да си почине. Още във въздуха започва да се оформя първият му роман – "Човекът прилеп", и се ражда полицейският инспектор Хари Хуле. И започва новият му луд график – награди, интервюта, срещи с читатели…

Оттогава Ю Несбьо е писал за десет случая на неспокойния инспектор Хари Хуле, има и самостоятелни романи, дори и детска поредица. Книгите му са издадени в повече от 40 страни, спечелил е вече множество награди и признания. Читателските клубове гласуват неговата "Червеношийка" за най-добрия криминален роман на Норвегия.

Министър-председателят и кралят водят разговори за книгите му. Екранизацията на романа "Ловци на глави" печели наградата БАФТА за най-добър чуждоезичен филм. Мрачният свят на Несбьо е привлякъл интереса и на Холивуд – предстоят снимки по няколко бъдещи заглавия, говори се за участие на Леонардо ди Каприо, а сериали ще стартират по NBC и HBO.

Четейки за постиженията на Ю Несбьо, човек не таи никакво съмнение, че освен безумно талантлив, писателят е и невероятен късметлия. Днес е на 53, но от биографията му изглежда, сякаш е живял не един, а няколко живота.

Отзиви в медиите:

Дяволски заплетен и страшно занимателен.
"Ню Йорк Таймс"

Ако не сте срещали Ю Несбьо, крайно време е.
"Юесей Тъдей"

Това е криминално писане от най-висок клас, където героите са силни колкото сюжета, атмосферата е просмукана от злокоба, а напрежението никога не се отпуска.
"Дъ Таймс"

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти