Ситуация, в която не знаеш как да реагираш

Ситуация, в която не знаеш как да реагираш
Снимка: netinfo

Биляна Траянова

Отправяме се към място, където могат да се видят над 300 слона.

Националният парк Минерия се намира 182 км от Коломбо в Северно централните равнини на Шри Ланка. Тук е гигантския резервоар за дъждовна вода на Полонарува. Като част от коридора на слоновете, който се свързва с парковете Каудула и Уасгомуа, Националният парк Минерия дава възможност да се наблюдават стада слонове през цялата година.

Периодът от май до октомври е най-добрият за посещение с оглед на голямото събиране на диви слонове. Оказва се, че Минерия е най-голямото известно място за среща на азиатския слон в света. 

По време на сухия сезон, дивите слонове от заобикалящата пустиня тръгват в търсене на храна и вода, и си правят път към бреговете на язовир Минерия. 

Ние сме тук едва в началото на април. Не сме много сигурни дали ще срещнем представители на тези обаятелни гиганти. Наемаме специални за сафари джипове. Всеки джип е придружен от рейнджър.

Първоначално не разбираме каква е функцията му, при положение, че имаме шофьор и гид с нас. Голямото сафари парти започва малко преди слънцето да се оттегли за почивка. Дали и слоновете не са се прибрали в шубраците. Но не ни се чака до утре. Ще използваме възможността, пък какъвто ни бил късметът.

Растителността наоколо е от тропически сухи смесени вечнозелени гори, изоставени земеделски земи, пасища и влажни зони. Откритите тревни терени са доминирани от многото видове малки храсти. Нямаме почти никаква видимост, а може би просто не забелязваме онова, което се крие в зеленината…

Друсането по черния път е изнервящо, когато не откриваш това, за което си дошъл. Няма и следа от слонове. Рейнджърът ни разказва, че наоколо бродят 24 вида бозайници. Възможно ли е? Къде са се скрили тогава? Освен слонове тук живеят леопарди, елени, диви биволи, диви свине и маймуни, индийски панголин, бодливо свинче и три вида мангусти…

В Минерия живеят над 170 вида птици - водобегачи, дъждосвирци, плешив щъркел, калао, кълвачи и много ендемити.

Снимка: netinfo

Определено нямаме никакво желание да слизаме от джиповете, особено след информацията за това, че наоколо се разхождат и 25 вида влечуги, включително гигантски тропически гущери - монитор, червеноуст гущер и индийски крокодил в близост до резервоара. 

Внезапно по пътя застигаме голям мъжки екземпляр. Изглежда огромен. Върви си по пътеката точно пред нас - идеална възможност да го снимаме. Джиповете карат след него на няколко метра разстояние. Животното е изключително красиво!

В миг, слонът се обръща към нас… Първоначално не знаем как да реагираме - не сме подготвени. Не сме предупредени как се действа в такава ситуация. В следващите секунди се случва нещо, което никога няма да забравим. Слонът, вече очевидно раздразнен от нашето досаждане, тръгва директно към първия джип, от който подаваме глави и фотоапарати няколко души…

Снимка: netinfo

Слонът тръгва в атака към нас. Следва невероятен рев, който ме изплашва от точно обратната посока. Заплаха пред нас, заплаха зад нас. Ужасът буквално парализира сетивата ми.

Колко странна е реакцията на човек, изпаднал в беда изневиделица. В съзнанието ти минават картини на бъдещи събития, които очакваш, но си като препариран и не предприемаш нищо. Води те само инстинктът - в моя случай - да се скрия, уж на сигурно в джипа, макар и да знам, че слонът с лекота може да го обърне и стъпче. Детето е до мен, но изобщо не остава секунда за реакция.

Оказва се, че рейнджърът, който пътува зад нас в джипа, е започнал да крещи, дори да реве като див звяр. В същото време шофьорът натиска газта, за да накара и мотора да ръмжи. Слонът спира на крачки пред нас. Поглежда ни предупредително и тръгва едва сдържайки гнева си към гората. Иска да се разкараме. Това е размножителния му период. Той е превъзбуден, нащрек от конкуренция и всяка пречка е повод за атака… Слонът просто е тръгнал да търси женска, която да откликне на любовните му вълнения… Но среща нас. Колко лош късмет.

Снимка: netinfo

Гледайте епизодите на "Без багаж", всяка неделя, от 13 ч. по Диема.

Повторения на „Най-доброто от „Без багаж“, можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч. по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти