Повикайте здравето и благоденствието у дома с тaзи силна молитва за Димитровден

християнство молитва
Снимка: iStock

На днешния ден честваме Димитровден и според поверията трапезата трябва да е отрупана с месо. 

Традиционно на Димитровден започва зимата, както и годежите и сватбите, а жените не трябва да вършат никаква домакинска работа. 

Празничната трапеза трябва да е богата, за да е добра и плодородна цялата година. На масата присъства овнешко ястие, яхния от пилешко месо, печени ябълки, тиква, както и вино и ракия. Ако в дома има именик, трябва да му се приготви пълнено пиле.

Димитровден се характеризира с обредно полазване – гадаене по първия гост в дома. Обредът тук се нарича булезен, булезване или полязка. Изпълнява се също и на Игнажден.

Св. велкикомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун, баща му, управител на града, имал в дома си стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитрий заел висок военен пост, получил заповед да преследва християните. Но той, обратно, ги покровителствал, заради което бил имъчван и убит. Днес мощите на св. Димитър се съхраняват във великолепна базилика в Солун.

А ето я и силната молитва, която да отправите към Свети Димитър довечера, когато семейството се събере около трапезата: 

Свети и славни великомъчениче Христов Димитрие, бърз помощниче и топъл застъпниче за прибягващите към теб с вяра! Като предстоиш с дръзновение пред Небесния Цар, изпроси от Него прошка на нашите съгрешения и избавление от всепагубни язви, трус, потоп, огън, меч и вечни наказания. Моли Неговата благост да помилва този град, тази обител и всяка християнска страна. Ходатайствай пред Царя на Царуващите за мир, тишина, твърдост във вярата и преуспяване в благочестието; а на нас, почитащите твоята честна памет, изпроси благодатно укрепяване в добрите дела, та като вършим благоугодното на нашия Владика Христос Бог, да се сподобим по твоите молитви да наследим Небесното Царство, където вечно да прославяме Него с Отца и Светия Дух. Амин.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти