Създадено за Next Level

Що е то аминокиселини и как да си ги набавим?

Що е то аминокиселини и как да си ги набавим?
Снимка: Next Level

Тренирате ли активно? Ако отговорът е “да”, то вероятно знаете за важността на аминокиселините за синтеза на веществата в организма. Ако ли не, то ще ви бъде интересно да научите как и защо е важно да обогатите своя хранителен режим с аминокиселини, за да бъдете здрави и да се чувствате добре.

И този месец се допитахме до партньорите в мисия здравословен начин на живот - диетолога д-р Райна Стоянова и верига фитнес клубове Next Level. Ето какво ни разказаха те по темата. Издаваме, че в края на материала сме скрили и подарък - възможност да се регистрирате за напълно безплатно посещение в един от клубовете на веригата.

Какво представляват аминокиселините?

Аминокиселините са градивните елементи на белтъците в нашето тяло. Приетите с храната протеини биват разградени в стомашно-чревния тракт, което води до освобождаването на множество аминокиселини, които се абсорбират от тънкото черво. От там, те попадат в кръвта, чрез която достигат до различни клетки и тъкани.

Съществуват повече от 150 аминокиселини, но само 20 от тях участват в изграждането на протеините в организма. В зависимост от вида си, аминокиселините се разделят на заменими и незаменими (есенциални).

Снимка: Next Level

Човешкият организъм може да произвежда самостоятелно част от аминокиселините, поради което те са наричат заменими и са 12 на брой.  Останалите аминокиселини обаче, не могат да бъдат синтезирани в тялото и трябва да бъдат набавяни чрез храната. Това са незаменимите (есенциални) аминокиселини,  които са 8 на брой –  левцин, изолевцин, валин, триптофан, лизин, треонин, метионин, фенилаланин, аргинин.

Те могат да бъдат набавени в организма чрез храната или чрез приема на хранителни добавки. Най-добрите източници на незаменимите аминокиселини са протеините от животински произход, които се срещат в месото и яйцата.

Защо аминокиселините са важни за нашия организъм?

Есенциалните аминокиселини са в основата на много жизненоважни процеси, освен това са известни с ролята си за възстановяването на мускулите след тренировка. Ето защо при активно спортуващите хора от изключителна важност е да си набавят достатъчно количество пълноценни белтъчини с храната.

Част от аминокиселините са с верижно-разклонена верига - аминокиселините левцин, изолевцин и валин. Освен че участват в синтезата на протеините, те имат съществена роля за облекчаване на умората.

Проучванията показват, че допълнителният прием на аминокиселини с разклонена верига спомага повече за намаляването на болката в мускулите след тренировка, отколкото активната и продължителна почивка.

Снимка: Next Level

Потенциалните ползи от допълнителния прием на верижно-разклонени аминокиселини за всички спортуващи са много. Те стимулират синтеза на протеини в мускулите, служат като източник на енергия при продължителни и изтощителни тренировки, както и намаляват млечната киселина - причина за мускулната треска.

От кои храни да си набавим есенциални аминокиселини?

Основните източници на есенциални аминокиселини сред храните са:

  • Червено месо;
  • Крехко пилешко или пуешко месо;
  • Риба;
  • Яйца;
  • Млечни продукти;
  • Тофу и темпе.

Балансът между здравословен хранителен режим и редовни тренировки води до добра форма и здрав организъм. Затова е важно да бъдем добре информирани кои храни и вещества са полезни за нас и кои да избягваме.

Снимка: Next Level

За да не пропускаме и посещението в залата, от верига фитнеси Next Level ни подаряват възможността да се регистрираме за 1 безплатна тренировка в някой от техните клубове. Лесно е -  кликнете на линка, изберете най-удобния за вас клуб, попълнете своите имена и телефонен номер и очаквайте допълнително обаждане от техен служител, за да уточните удобно време за посещение, както и да получите повече информация. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти