Щеше ли да останеш с мен, ако видиш какво има в телефона ми?

смартфон жена двойка телефон
Снимка: Istock

Казват, че можем да разберем какъв наистина е един човек, ако видим какво прави и как се държи, когато си мисли, че никой не го гледа. Аз вярвам в едно малко по-различно твърдение - можем да разберем какъв наистина е един човек, ако разгледаме телефона му и видим с кого си пише, какво снима и какво разглежда в интернет.

Смартфоните са нашите черни кутии. Те съхраняват много от нашите мили спомени и мръсни тайни. Те ни свързват със света и същевременно ни отделят от него. Смесват виртуалност и реалност, докато не изгубим представа кога трябва да бъдем онлайн и офлайн. Изграждат ни една нереална представа за самите нас, защото през екраните с лекота поставяме самочувствието си в ръцете на напълно непознати, чакайки да ни дадат оценка, лайк, сърце, да ни последват, да ни сметнат за достатъчно интересни и успели.

смартфон жена двойка телефон
Снимка: Istock

Хората сме адски чупливи същества. А смартфоните ни правят още по-уязвими. Всичките ни интереси, тайни, желания, представите ни за самите нас... те са там, зад пикселите, тройните камери и екраните, които светят до късно в тъмнината всяка вечер. Толкова сме чупливи, а продължаваме да поставяме себе си в малки кутийки с екрани и бутони, които имат силата да ни унищожат - буквално.

Ако не сте попадали на италианския филм Perfetti sconosciuti или в превод на български "Перфектни непознати", то трябва да поправите тази грешка и да го гледате. Спечелил редица награди, сред които най-важното италианско отличие за кино – Давид на Донатело – за най-добър филм и най-добър сценарий, "Перфектни непознати" е филм, който се оказва изпълнен с клишета само 2 години след излизането си на екран. Но не защото не е добър, не е заслужил тези награди и нещо му куца в режисурата, а защото е толкова отнасящ се към действителността, в която живеем, че на човек му става леко скучно и предвидимо. Защото всеки един от нас може да се припознае в героите до някаква степен.

смартфон жена двойка телефон
Снимка: Istock

Няма да разказвам сюжета, но ще кажа следното - нито един от нас няма да излезе съвсем чист, ако е поставен в ситуация да трябва да споделя пред най-близките си всеки разговор, който провежда, всяко съобщение, което получава и всяка снимка, която си прави. Защото всеки един човек има три живота: един публичен, един частен и един таен. Въпросът е - кой ще остане с теб, след като разбере всичко за онзи таен живот в телефона ти? Още по-интересният въпрос е - има ли нужда някой да научава за този живот и не трябва ли той да си остане точно такъв - таен? 

А моят отговор е много прост - ако с тези тайни знаеш, че нараняваш някого и тяхното разкриване би причинило болка и обръщаш телефона си с екрана надолу всеки път, когато го слагаш на масата, то тайният ти живот те превръща в чудовище.

смартфон жена двойка телефон
Снимка: Istock

Ако те е грижа за някого, изобщо не слагай телефона си на масата. Забрави за него. Направи този някого приоритет. Не само когато е лесно, а когато ви е трудно. Забрави за думите, те са прости и безсилни в сравнение с действията. Просто бъди добър човек. Твърде много са егоистите, които държат нечие чуждо сърце в ръцете си и не ги е грижа за него. Твърде много хора се чувстват самодостатъчни и лесно загърбват това, което имат.

Моля те, ако обичаш някого, защитавай тази любов и не я прави заложник на смартфона. Защото всички имаме своите тайни, но обикновено онези в телефоните ни имат силата да ни превърнат в чудовища. Затова, ако обичаш някого - остави телефона си. Живей в реалността.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти