Създадено за Next Level

Ще отслабна, когато спра да ям и започна да тренирам, нали?

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Да, ама не! Макар и много хора да си мислят, че рязкото намаляване на количеството приемана храна значи отслабване, това по-скоро означава проблем.

Създаването на здравословна и постижима за изпълнение диета е ключово за освобождаването от излишни мазнини по безвреден и дългосрочно устойчив начин. По-добри резултати ще видите, ако промените начина си на хранене с малко и тренирате редовно, отколкото ако направите драстична промяна и очаквате магията да се случи за дни.

Какво обаче стои в основата на една тренировъчна диета? Сподели с нас диетологът и ендокринолог д-р Райна Стоянова, в партньорство с фитнес клубове Next Level в мисията, наречена здравословен начин на живот.

Интересът към храненето и неговото въздействие върху спортните резултати вече е наука сама по себе си. Независимо дали сте професионален спортист, или ежедневно трениращ любител, основата за подобряване на представянето в спорта е хранителният режим.

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Основната тренировъчна диета трябва да е достатъчна, за да:

  1. осигури  достатъчно енергия и хранителни вещества, които да отговорят на нуждите от тренировки и упражнения;
  2. подобри адаптацията и възстановяването между тренировъчните сесии;
  3. включва голямо разнообразие от храни като пълнозърнест хляб и зърнени храни, зеленчуци (особено листни зелени сортове), плодове, постно месо и нискомаслени млечни продукти за подобряване на дългосрочните хранителни навици и поведение;
  4. позволи на спортиста да постигне оптимално телесно тегло и нива на телесни мазнини за представянето им в залата или на терена; 
  5. осигури достатъчно течности и електролити за максимална хидратация преди, по време на и след тренировка;
  6. осигури краткосрочното и дългосрочното здраве и тонус на спортистите;

Диетата на един спортист трябва да бъде подобна на тази, препоръчвана и за неспортистите, като енергийният прием е разделен на:

  1. 45% до 65% въглехидрати;
  2. 15% до 25% протеини;
  3. 20% до 35% мазнини;

d
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Д-р Стоянова съветва:

Спортистите, които тренират усилено за повече от 60 до 90 минути всеки ден, може да се наложи да увеличат количеството енергия, която консумират, особено въглехидратния и протеиновия прием.

Спортистите също трябва да се стремят да сведат до минимум приема на процесирани храни с високо съдържание на трансмазнини, свободни захари и консерванти като бисквити, торти, сладкиши, чипс и пържени храни.

Добре планираната диета трябва да задоволи нуждите и от витамини и минерали. Добавките ще бъдат от полза само ако има диагностицирана недостатъчност, като дефицит на желязо, калций, витамин D или витамин B12. 

Хранителните добавки могат да бъдат намерени в хапчета, таблетки, капсули, прах или течна форма и покриват широка гама от продукти. Преди да използвате добавки, трябва да помислите какво още можете да направите, за да подобрите спортните си резултати – диетата, тренировките и промените в начина на живот са доказани начини за подобряване на представянето на терена или в залата.

В сайта на фитнес клубове Next Level ще откриете още полезни материали по темата спорт и хранене, както и подходящата възможност за старта на вашето ново Аз.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти