Ще оставим мъничка следа!

Биляна Траянова

Търсещи ново предизвикателство, се озоваваме на мястото за потегляне към отдалечени острови с хидроплани. Вместо да се чудим летище ли е, или пристанище, защото е изцяло във вода, решаваме, че е именно летище-пристанище. 

Ще се качим на хидроплан за първи път. И вълнението ни е голямо! Да излиташ и кацаш във вода носи съвсем ново, непознато удоволствие. 

Луксозните бутикови Малдивски курорти са разпръснати из атолите. След 45 минути ще бъдем на остров Мидхупару.

Откриваме, че няма как да усетиш Малдивите ако не полетиш над тях с хидроплан.

Пътувайки само по вода, не можеш да осмислиш къде си, какво представляват атолите, колко приказни са сините пейзажи, осеяни с бялопясъчни острови, заобиколени с рифове.  

Само летейки над тази прелест, можеш да обхванеш с поглед прозрачните води край рифовете и да разбереш колко крехка е тази система и колко много тя се нуждае от нашата закрила.

Кацането във вода е голямо забавление!

Посрещат ни, товарят и багажите на електромобили и всичко върви гладко като по масло. Нарисуван безкраен плаж, покрит с безупречен бял пясък, спокойни, прозрачни води… Сякаш сме се озовали в прегръдката на Рая!

Луксозният бутиков уелнес курорт Мидхупару предлага перфектно съчетание на разточителност и комфорт с леко докосване на традицията. Сгушен в блажено уединение, Мидхупару привлича гости от цял ​​свят. 

Adaaran Select Meedhupparu е един от най-добрите Малдивски курорти. Пленителният остров е заобиколен от гледки, които те хипнотизират!

Мидхупару е коралов остров в източната част на Северния атол Маалхосмадулу. Галеното име на атола е Раа. Много по-лесно за запомняне. 

Снимка: netinfo

По-рано този атол е извън допустимите граници за туристи, но от края на 1990-те години, след промяна в политиката на правителството островите започват да развиват туризъм.

Снимка: netinfo

След удара на течението Ел Ниньо, опустошило повърхностните корали на Малдивите в края на 1990 г., лагуната, заобикаляща острова е пълна с мъртви корали, но вече примесени с много нов растеж и живота в морето се завръща. На дълбочина от 10 метра могат да се видят акули, зеленушки, октоподи, калмари и групери.

Снимка: netinfo

Дивата природа тук се състои най-вече от врани, прилепи лисици, раци и гекони.

Снимка: netinfo

Мидхупару е буйно озеленен. Навсякъде сред клоните пеят птици. Глезещи спа процедури, спокойствие и неприкосновеност на личния живот правят мястото търсено от платежоспособни клиенти, готови на всичко, само и само да се насладят на пълноценна почивка сред тропически лукс. От СПА комплекса се носят флорални аромати и традиционна балийска музика. Това означава, че има масажистки от любимия ни Бали. Ето какво ще направим първо след снимките днес.

Снимка: netinfo

На острова можеш да се забавляваш с тенис, волейбол, различни екскурзии, уинг сърф, водни ски, и разбира се дайвинг, шнорхелинг.

Снимка: netinfo

Гостите, които празнуват своя рожден ден или годишнина на острова, получават специални изненади като например бутилка вино, кошница с пресни плодове, торта и красива декорация на леглото… Влюбените получават круиз по залез като комплимент от комплекса… Всяка вечер се организират различни плажни забавления - плажни партита, плажно диско, кареоке и вечерен рибен пазар, на който можеш да си избереш измежду десетки морски дарове, да бъдат приготвени пред теб по уникална местна рецепта, да поръчаш най-романтичната вечеря на самия бряг на океана…

Снимка: netinfo

Остров Мидхупару ни пленява истински. Ще се върнем ли отново тук някога… Имаме идея - ще оставим мъничка следа… и кой знае, може пък да дойдем отново, защото имаме нещо свое на острова.  Кокосовите палми изглеждат не много капризни. Градинарите на комплекса искрено се забавляват с идеята ни да си посадим палма на плажа. С готовност ни подсигуряват разсад.  Как се избира кокосов орех за целта? Може да е всеки паднал плод, в който се чува движението на сока…

Снимка: netinfo

Дали е добра идея да си отнесем орех кокосов орех за засаждане у дома? Със сигурност ще му бъде студено, но ще опитаме… Малко лудост няма да ни навреди, най-много само да ни дотежи по пътя.

На острова си имат художник. Наели са го наскоро, за да рисува картини за туристите, магнити и картички с романтични малдивски пейзажи. Успяваме да го открием и той с радост се съгласява да ни направи табелка за новото дърво на „Без багаж“.

Снимка: netinfo

Докато табелката се подготвя, се сещаме, че на ръцете си още имаме мартеници. Според нашата, българска традиция, трябваше да ги свалим щом видим щъркел и да ги вържем на плодно дръвче за здраве и щастие. Улисани в снимки и пътуване сме забравили за тази задача. Но ето че днес имаме подходящи обстоятелства и мисията ще бъде изпълнена. Забавно и щуро приключение! Ако ви попитат има ли български мартеници на Малдивите - да знаете, че вече има! На остров Мидхупару!

Снимка: netinfo

Засаждането на дървета ни изпълва с особено удовлетворение… Имаме послание, имаме цел - да засадим по едно дърво навсякъде, където попаднем по широкия свят. Малки неща с голям смисъл!

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти