Ще ни изненада ли времето през май?

време месец май
Снимка: Istock

Най-ниските температури през май у нас ще са предимно между 5 и 10 градуса, като по-ниски ще са в края на първото десетдневие, особено в котловините и по високите полета на Западна България, където ще има условия за слани, пишат от Darik News.

Най-високите температури през май ще бъдат между 28 и 33 градуса. Това съобщи за БТА Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология.

По думите му през май се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета - 15-16 градуса, в планините - от 2 до 5 градуса по високите части над 2000 метра, до 12-14 градуса в по-ниските планински части.
 
Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата в западната половина от страната и около нормата - в източната. Месечната норма на валежите през май е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

В началото на първото десетдневие на май температурите относително ще се понижат и ще са по-ниски от обичайните. Облачността ще е по-често значителна и на места ще има краткотрайни валежи и гръмотевици. Към 3-4 май се очаква затопляне, ще има и повече слънчеви часове.

Купеста облачност ще се развива, главно над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми. През следващите дни до края на периода температурите ще се понижават. Облачността ще е често значителна и на много места ще има валежи и гръмотевични бури. В края на десетдневието, при изясняване и стихване на вятъра, по високите полета и в котловините ще има условия за образуване на слани.

В климатичната справка на НИМХ се отбелязва, че май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините - 160-200 часа.

В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18 градуса. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на десет години през май у нас се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

време месец май
Снимка: Istock

Астрономическата справка показва, че в началото на май слънцето изгрява в 6 часа и 22 минути, и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 4 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 57 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 5 минути.
 
Фазите на луната през месеца са: 5 май е новолуние, на 12 май - първа четвърт, на 19 май - пълнолуние, а на 26 май е последна четвърт.

Не пропускайте нашия нов раздел ОФЕРТИ, в който ще откриете полезни, практични и прекрасни продукти на промоция от българския пазар, специално селектирани за вас от екипа на Edna.bg.

банери нови
Снимка: Edna

банери нови
Снимка: Edna

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти