Щастието не се измерва, не искам да слушам глупости!

щастие
Снимка: Unsplash

Росица Костадинова

"Щастието се мери с моментите, които спират дъха ни." - Да, ама не! Не мога да се съглася с това.

Знаете ли, всъщност щастието не се мери с абсолютно нищо. Няма универсално правило, което трябва да спазваме, за да се чувстваме истински удовлетворени след това от живота си. 

Наистина ми се иска да можем да си кажем - ето, сега, ще скоча с бънджи, ще си купя телевизор, ще отида на екскурзия и тогава наистина ще се почувствам щастлив. 

За съжаление, помислим ли си именно нещо подобно, това е сигурен знак, че нито една покупка, екскурзия или екстремно преживане ще ни направят щастливи. 

И за това си има много проста причина... 

щастие
Снимка: Unsplash

Ако в нас не е спокойно, каквото и да се случва навън е без значение. Много хора бъркат щастието с консуматорството. За някои годините, за други - опитът спомагат за по-бързото осъзнаване на действителсността.

Колко хора, колко философи, колко учители и дори физици са разсъждавали над щастието - как да го постигнем и как да го задържим. Не съм велик мислител, но едно мога да ви кажа - щастието се постига с лесни стъпки и не е константа и това е в реда на нещата. 

щастие
Снимка: Unsplash

Как се постига щастието? Не искам да ви давам акъл как точно да подредите света си, за да се почувствате добре, но мога да ви кажа едно - когато успеете да постигнете вътрешна хармония, тогава щастието само ще дойде при вас. Когато спрете неистово да търсите, тогава духът ви ускопоен ще намери това, от което се нуждае. 

Защото щастието, драги мои, не се мери само с моментите, които спират дъха ни. Чистият ум и спокойно сърце ще ви донесат повече щастие от всичкия адреналин на света. 

А когато разглеждате снимките на свои познати в социалните мрежи от безброй преживявания, които са си осигурили - почивка в Дубай, две бутилки марков алкохол в нощен клуб или нова кола с четири еднакви цифри, искам да си спомните два мои любими цитата:

1. "Щастието обича тишината!"

2. "Прибираш се вкъщи, правиш си кафе, сядаш на дивана и наоколо тишина... И всеки от нас сам избира, какво е това: Самота или Свобода!"

А защо щастието не е константа ли? За да можем да го оценим. Никой не е оценил красотата на мига, ако не е изпитал и болката от отсъствието му. 

Бъдете щастливи, прекрасни! И по-скоро - опознайте себе си и бъдете в хармония със себе си и света около вас. Останалото ще дойде само!

жена смях радост щастие
Снимка: Thinkstock

Още интересни статии, които да прочетете:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти