Севиля - един от най-красивите испански градове

Биляна Траянова

Севиля е град в южната част на Испания, с население от 700 хиляди жители. Той е столица на автономната област Андалусия и провинция Севиля.

Това е четвъртият най-гъсто населен град в Испания, основен индустриален и търговски център и атрактивна туристическа дестинация.

Разположена е в плодородна, добре усвоени равнини от двете страни на река Гуадалкивир, която е плавателна до Севиля. С многото си кули, погледната отстрани, Севиля е величествена панорама.

Старата част на града е разположен на левия бряг на река Гуадалкивир. От древната градска стена с 66 кули, днес има само фрагменти, но те все пак придават характерност на града.

Известната Златна кула се намира  на брега на река Гуадалкивир. В центъра на града има множество стари сгради и църкви. Сградите от XVI век са в много добро състояние.

Архивът на Индиите е мястото, където се съхранява кореспонденцията на Колумб с испанския крал, както и дневниците за пътуване на най-важните испански капитани и корсарите.

Сградата изглежда малка, но в нея около 48 хиляди документи с вековна давност се съхраняват на обща площ от 8 кв. км. Тук е и известната севилска арена за корида Пласа де Торос, построена през 1749 и е най-старата арената за бикоборство в Испания.

Един от най-известните мостове на Севиля - моста на Исабел II, е построен през 1852г.и се смята за първия постоянен мост през реката.

Паркът Мария Луиза е един от най-красивите паркове в Европа.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Този парк през XIX век е част от кралските градини на двореца Сан Телмо, но в края на века е била подарена на града от инфантата Мария Луиза. В парка, в който могат да се забележат и някои арабски щрихи, има няколко фонтана и дори малък водопад, а някои от дърветата там са толкова стари, че вероятно са на възраст от няколко века.

На територията на парк Мария Луиза, южно от историческия център, се намира фамозния площад Испания - площад, впечатляващ със своите мащаб и красота. 

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Площад Испания е бил замислен и построен като символ и като най-амбициозния проект на Иберо-Американското световно изложение през 1929.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Площад Испания е величествен и хармоничен архитектурен комплекс, в неомавритански стил (наричан още нео-мудехар) и много популярния по онова време ар деко. Всичко е изградено с червени тухли, украсени с цветни рисувани керамични плочки. Комплексът е във формата на полу-кръг с диаметър 200 метра, площ 50.000 кв.м, от които 19.000 кв.м. са заети от основната сграда и нейните 2 кули.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Какво да не пропускате, когато сте на Площад Испания:

- Гледката към Площад Испания от Северната кула - особено късно следобед.
- Стълбището в непосредствена близост до Южната кула. Обърнете внимание на тавана и лампите в уникалния мавритански стил!
- Наемете лодка и се разходете по канала.
- Посетете основната сграда и регионалните павилиони.
- Разходете се из парка Мария Луиза

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Основната забележителност в Севиля са Катедралата „Дева Мария де ла Седе“ и кулата Хиралда - 105 метрова кула, построена по времето на арабите и преработена от испанците в камбанария. Това е най-голямата готическа катедрала в света, най-голямата катедрала в Испания. Изградена е на базата на мюсюлманска джамия. Тя е обект от Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО,  включена е в списъка на 12-те Съкровищата на Испания. Смята се, че в нея лежат останките на  Христофор Колумб...

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти