Сестрите Бронте, които разчупиха порядките на Викторианската епоха

Една от сестрите Бронте - Шарлот
Снимка: Thinkstock

Задължително е голямо писателското майсторство, за да напишеш роман за живота на известните английски романистки - Шарлот, Емили и Ан Бронте. 

Литературната критика определя Джъд Морган (както е един от псевдонимите на Тим Уилсън) като брилянтен писател. Автор на исторически романи, отлично подготвен магистър по изкуствата, преминал школовката по творческо писане, той успешно доказва таланта си с “Вкусът на тъгата” (на издателство "Унискорп") - биографичен разказ за трите сестри, създали класически шедьоври от времето на Викторианската епоха, преведен за България от Мария Михайлова.

Писателките израстват в голямо семейство, където рано влиза смъртта и отнема майка им, а туберкулозата безмилостно покосява рожбите на английския духовник Патрик Бронте - техен баща.

Животът на всички от фамилията Бронте е жестока борба с неизличимата за времето си болест, с несгодите, с безпаричието и закостенелите порядки на викторианството.

И шестте деца - пет сестри и един брат, са любознателни, умни, надарени с художествени таланти. Страстта, жаждата за знание, за творчество е общата характеристика за всички от фамилията Бронте.

Тя води началото си от стар ирландски род, където в колиба, заедно с деветте си братя и сестри расте в труд и лишения Патрик Бронте. През целия си живот той вижда баща си как се бори със земята, как я обработва, как коси ливадите с твърдо камъче под езика, което смуче, за да не му пресъхва устата. Това камъче е символът на нестихващата тъга, на неспирната борба, на всекидневната работа, която те кара да продължиш да живееш, въпреки всичко.

Голямата библиотека на бащата е основният, сериозният университет, който подхранва въображението, вдъхновява децата Бронте да живеят в измислени светове, континенти, острови. Те от рано упражняват способностите си.

Художествените и писателските умения у сестрите Бронте проличават още в крехката им възраст, но те са принудени да се крият под псевдонимите на мъже с фамилията Бел, заради времето и порядките в обществото, което не дава път на жените в политиката, в областта на литературата и изкуството.

От всички Шарлот живее най-дълго - до 39-годишна възраст. Тя остава в класиката на романистите с творбите си: “Джейн Еър”, “Шърли”, “Вийет” и “Учителят” - издаден след смъртта ѝ от известната писателка и нейна приятелка Елизабет Гаскел.

Незабравима е Емили Брунте с романа си “Брулени хълмове”, а най-малката, Ан, има два романа: “Агнес Грей” и “Тайнствената непозната”, който я представя като сериозен реалист, за разлика от романтичните наклонности на двете ѝ сестри.

Можем само да съжаляваме, че толкова рано, отнесени от туберкулозата, си отиват от живота, от литературата, такива големи и талантливи белетристи. И въпреки всичко, трите сестри успяват, творбите им се налагат, издават и преиздават, екранизират и поставят на театрални сцени и до днес.

Автор: Петра Ташева

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти