Семейство пред екрана

Семейство пред екрана
Снимка: Thinkstock

Крeмена Димитрова

Ще го кажа направо - филмите, които мисля, че трябва да се споделят със семейството, са тези, които развличат, забавляват, но и възпитават и ни припомнят кои са истински важните неща.

Филмите, които ви предлагам за горещите юлски вечери, са точно такива, за тях можете да говорите, да спорите, да плачете и да се смеете, защото животът през юли е по-концетриран и с дъх на горски ягоди и студено мохито.

Ще открием филмовата листа с едно увлечение. Филмът "Увлечение" ("Crush") от 2001 на режисьора Джон Маккей е нещо като британската версия на "Сексът и градът", само че героините са три и са в клуба на 40-годишните, и като типични британки имат по-голяма чувствителност, дълбочина и уникално чувство за хумор и автоирония.

Анди Макдауел, Имелда Стантън и Ана Чанслър за три фурии с добри професии – учител, лекар и полицай, но без половинка до себе си. Най-чаровната от тях среща много по-млад от нея очарователен левент органист и буквално потъва в клопката на страстта. Дали тя има шанс да превърне това безумно увлечение във връзка и каква би била нейната съдба, можете да обсъждате заедно пред екрана.

Предупреждавам, че това далеч не е бозава романтична драма, а смислен и красив филм за силата на любовта, женското приятелство и прошката.

Докато гледаме филми, често огладняваме, а най-добре направо да си приготвим нещо вкусно и да седнем на вълшебния диван. Кулинарните филми отдавна са сериозен сегмент от киноиндустрията, но не всеки филм за готвене успява да ни задържи вниманието по-дълго от времето до следващото огладняване.

Има един филм, който опровергава това, а именно "Тост" ("Toast") от 2010-та, филм-адаптация на автобиографията на известния майстор-готвач Найджъл Слейтър. Историята  представлява едно носталгично, обсебено от храната пътуване през 60-те години на миналия век. Малкият Найджъл вместо футбол или някакъв друг спорт обича ... готвенето. Майка му, за съжаление, е отчайваща готвачка, страдаща от хронична астма, чието състояние постепенно се влошава.

Строгият и скучен баща пък не намира достатъчно време за сина си и някак пропуска неговата различност и самота. След като майката умира, бащата започва да прекарва вечерите си с наскоро разведената г-жа Потър (удивителна Хелена Бонам Картър), чийто лимонов пай с целувчена глазура впечатлява г-н Слейтър (Keн Стот). Двамата започват връзка и скоро се местят в провинцията, заедно с Найджъл, който никак не харесва новата партньорка на баща си.

Момчето намира утеха в часовете по готварство в училище и използва подобрените си кулинарни умения, за да спечели вниманието на баща си, което го превръща в съперник на г-жа Потър. Филмът предлага един различен ракурс към готвенето, като начин на съзряване на едно объркано и самотно хлапе. Изключително подходящ за припомняне на важните семейни ценности.

Моят личен фаворит и филмът, който ме разтърси и отново пренареди вътрешните ми светове, е "Седем души" ("Seven pounds") с легендарния Уил Смит, който е и продуцент на филма. Режисьор  на лентата от 2008-ма е Габриеле Мучино, на когото доземи свалям шапка.

Филмът е много важен, ако искате да обясните на детето си основните житейски стойности, да му покажете лицето на истинското милосърдие и себераздаване, правенето на добро, грешката, вината и покаянието, и ... любовта, онази голямата, която прави крачка между световете.

Прекрасен и покъртителен в моженето си Уил Смит, който за пореден път ме разплака с човешкостта на актьорската си игра и филмоправене. "Седем души" по деликатен и умен начин поставя въпроса за даряването на органи и спасяване на човешки животи. Без да разказвам сюжета на филма, ще ви кажа само, че случващото се в него се мери с големия аршин на онзи най-важният въпрос за смисъла. На Живота. На Любовта.

Приятно гледане!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти