Броколито помага при астма

Броколито помага при астма
Снимка: Thinkstock

Консумирането на една-две чаши задушено броколи на ден помага за лечението на астма, установиха австралийски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Причината е веществото сулфорафан, което се съдържа в зеленчука броколи и в други кръстоцветни зеленчуци, и може да помогне за предпазване от възпаление на дихателните пътища, причиняващо астма.

"В Австралия от астма страдат един на всеки десет души и броят на заболелите нараства", съобщи Надя Мазаракис от университета в Мелбърн, която провела изследването заедно с д-р Том Карагианис.

Броколито е богато на витамин А и С, витамин В-6 и съдържа желязо, калций и фибри. Смята се, че то има и антиканцерогенни свойства.

Лабораторни изследвания, осъществени в университета в Мелбърн, показали още, че приемането на зеленчуци от семейство кръстоцветни, включително къдраво, брюкселско, цветно и китайско зеле е полезно при заболявания на черния дроб.

"Нашето изследване може да помогне на хората, които са резистентни на съществуващите в момента лекарства", казва д-р Карагианис.

Мазаракис уточнява, че изследването все още е в експериментална фаза и при пристъп на астма или сериозни затруднения на дишането трябва да се следват съветите на лекарите.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти