Седмица на зеленото кино

Седмица на зеленото кино
Снимка: Thinkstock

И тази година фондация Европейски екологичен фестивал организира поредното издание на Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София. Това съобщиха организаторите на събитието.

По време на превърналата се в традиция инициатива ще бъдат показани наградените филми на 7-мия Международен фестивал "Зелена вълна – 21 век", който се проведе от 27 до 29 септември, 2012 г. в Кърджали.

Силните послания на филмите, които могат да се видят, показват съществуващите екологични проблеми и техните непредвидими последици за живота и здравето на хората, биологичните видове и околната среда.

Отличените продукции търсят и дават решения за преодоляването на екологичните заплахи в света, показват ни решителните действия на екологичните и правозащитни организации и още веднъж ни напомнят, че са необходими решителни съвместни действия на всички правителства и активна гражданска позиция на всеки един от нас.

Впечатляващо е въздействието върху широката публика и младите хора на тези шедьоври на зеленото кино за борбата с климатичните промени, качеството на въздуха и водите, управлението на отпадъците, рисковете от индустриалното замърсяване, влиянието на човека върху екологичните процеси, постиженията на най-новите екотехнологии, защитата и опазването на природата и културното наследство.

Социалната значимост на екологичните проблеми откриваме и в смелите журналистически разследвания на нашите автори, които защитават екологичните права на човека и търсят пътища за преодоляване на съществуващите кризи.

Седмица на екологичните филми в София се организира поради големия интерес на столичната общественост и най-вече на младите хора към съвременни екологични филми от цял свят, които всяка година участват в Международния екологичен фестивал "Зелена вълна – 21 век".

Екосъбитията в Чешкия център ще започнат с откриването на изложба с еко плакати, чиито автори са студенти от програма "Графичен дизайн", Департамент "Кино, реклама и шоубизнес" към Нов български университет.

Зеленото кино ще започне с откриването на конкурентната изложба екоплакати на студенти от специалност "Плакат и визуална комуникация" на Национална художествена академия, както и уникалната изложба Trash Made на чешки дизайнери и художници.

Двете изложби студентски екоплакати имат конкурсен характер. Всеки посетител ще има възможност да пусне своя глас за най-оригинален екоплакат. Победителят ще бъде обявен на страницата на Чешкия център и във "Фейсбук". 

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти