Санторини, слънце и любов

Санторини, слънце и любов
Снимка: Thinkstock

Скъпи приятели, през месец март Edna.bg отбеляза своя трети рожден ден. Спомняте си играта ни по случая "Edna на 3 години", чиято голяма награда бе именно екскурзия до Санторини. 

Победителят, който спечели това вълнуващо пътешествие за двама, бе Пенка Георгиева от с. Трудовец, общ. Ботевград.

Само преди броени часове Пенка се завърна от Гърция и реши да сподели с нас впечатленията си от своето пътуване, както и няколко невероятни снимки на гледките там:

Санторини е архипелаг с вулканичен произход, който се състои от 5 острова – 3 обитаеми и 2 необитаеми. Това е най-активният вулканичен център в Егейско море. Вулканичната арка, която се е образувала, е дълга около 500 км дълга и от 20 до 40 км широка.

Основният остров е Санторини или Тира със столица Фира. На него има 20 градчета, като основни туристически атракции са столицата Фира, Акротири, Камари, Периса, Фиростефани, Имеровиги и Ия. Островът има собствено летище. На него живеят около 13 000 души. Има детски градини и училища, но не и колежи и университети. Улиците на някои места са еднопосочни и тесни и водачите винаги са учтиви и спокойни.

Столицата Фира се намира на ръба на калдерата на около 260 м над морското равнище и от нея се открива невероятна гледка към вулкана. Улицата, водеща до ръба на калдерата, се нарича „Златната улица”, тъй като на нея се продават изключително много бижута – златни, сребърни и с минерален  произход. Има и сувенири, дрехи, обувки на най-известните световни марки. Уличката е тясна и е направена от павета. Коли не могат да се движат и човешкият поток никога не спира. Глъчката е изпъстрена с гръцка, английска, китайска, японска, българска реч.

Хората са невероятно любезни и се стремят да поддържат твоето удобство и комфорт. Кокетните кафенета и ресторанти предлагат страхотна гледка към калдерата. Фира, Фиростефани и Имеровиги са отделни градчета като организация, но с разрастване на строителството, са се слели в един дълъг град. Във Фира се намира и старото пристанище, до което може да се стигне по суша с кабинков лифт или по пътека, където ти предлагат да се качиш на магаре. Магарето е основен транспорт на острова. В момента там има около 25 000 магарета, които обслужват туристите.

В селището Камари се намира плаж с черни камъчета, в Периса е плажът с черен пясък, а в Акротири е плажът с тъмночервени камъни.

Няма изворна вода на острова, но са построени пречиствателни станции, за да може да се използва морската вода.

В Акротири са намерени останки от преди изригването на вулкана през 1640 г. преди новата ера. Изгригването е било опустошително за жителите на острова. Учените смятат, че преди това изригване Санторини е бил кръгъл остров и след него се образува огромен кратер – калдера, който се запълва с морска вода, а самият остров се разкъсва на 5 по-малки острова. Смята се, че дълбочината в калдерата е около 600 метра. Друга интересна теория във връзка с това изригване е, че то се смята за причина за изчезването на критско-минойската цивилизация. Самият остров Крит се намира на около 120 км южно от Санторини и е бил залят от чудовищни по размери вълни цунами, образували се в следствие на това мощно изригване.

Някои от съвременните учени смятат, че те са били с височина 200 м и са достигнали до острова само за 20 минути. За сравнение днес с бърз кораб разстоянието между двата острова са изминава за 2 часа. При слънчево време от най-високата точка на острова – манастирът „Пророк Илия”, се вижда остров Крит с неговите заснежени върхове. Гледката наистина е невероятна, защото при сливането на небето и морето някъде в далечината се вижда и белият сняг. В селището Акротири са намерени останки от жилища, посуда, но не и гробове, което предполага, че жителите му са успели да избягат от острова, защото е имало предупреждения - земетресения, излизал е дим от вулкана. Дали са се спасили на други острови, или са загинали в морето, можем само да гадаем.

На острова има над 100 църкви. Самите градчета са кокетни и всичко е в бяло. Няма зеленина, само засадени палми. Част от хотелите са издълбани в камъка, с което предлагат хлад посред знойната жега. Стаите са различни по стил и изключително комфортни.

Морето е спокойно и е в синьо-зелен оттенък. Водата е прозрачно чиста. Усещането, което те обзема, е спокойствие и умиротворение. Гледката към калдерата и островите от групата е впечатляваща и невероятна. Трудно се намират думи за тази красота. Спиращ дъха е изгледът от остров Неа Камени, който посетихме. На него се намират освен старите вулкани и действащият вулкан. От няколко места излиза силно нагорещен въздух и мирише на сяра. На самия остров гледката наподобява лунен пейзаж – камъни, пемза, прах, дълбоки долове, които са се образували след изригванията на вулкана. На върха на острова се намира сеизмична станция, която постоянно отчита температурата в дълбочина и която през определен интервал от време изпраща информацията в Атина.

На остров Санторини има изоставени мини за пемза, които са доставяли този материал за изграждането на Суецкия канал. Единственото доказателство за тяхното съществуване са съборените докове над морето.

Една от запазените марки на Санторини е неговото вино. Лозята са ниски, тъй като на острова духат много силни ветрове. Вали около 4 месеца в годинита, но и през този период дъждовете са рядкост. Понякога се спуска мъгла и капките ѝ напояват почвата. Въпреки този климат, там се отглеждат 36 вида грозде. Посетихме Музея на виното, който се намира под земята и е изграден във винарната на семейство Кутцоянопулос. Там се запознахме с историята на семейството и с техните традиции по отношение на целия цикъл от отглеждането на гроздето до крайния продукт – виното. Дегустирахме бели, червени и десертни вина, които имаха невероятен вкус на слънце, карамел и различни видове грозде.

Но най-известното място на Санторини е Ия. Оттам се наблюдава невероятна гледка на залеза на слънцето, което привлича много туристи. В градчето има три църкви, изградени в характерния стил – всичко е в бяло, с изключение на куполите, които са сини. Има вятърни мелници, които придават очарователен облик на градчето. Уличките са живописни и малки, на тях са разположени таверни, кафенета, магазини, в които се предлагат най-изящните бижута, сувенири и разбира се месни специалитети, които задължително включват козе сирене, маслини, зехтин и узо. Централният площад на Ия се нарича „Балкона на Ия”, откъдето се открива гледка към калдерата, която на места достига височина от 300 м.

Най-известният залез в света – на Ия -  е трудно да се опише. Слънцето постепенно се спуска, като променя своя цвят. Чувстваш се слят с вселената и дори не обръщаш внимание на глъчката около теб. Ти си смирен пред това чудо на природата. Усещаш се малък и обикновен човек, който се докосва до боговете. Слънцето постепенно губи от своята топлина, слизайки надолу. От прекрасното жълто и невероятните отблясъци в морето, слънцето постепенно започва да променя цвета си към оранжев, скрит от време на време зад облаци. Ти се чувстваш като в един свой свят, като в пашкул, където всичко е спокойно и си щастлив.

Благодаря Ви за възможността да изживея тези невероятни мигове.

Автор: Пенка Георгиева

Прочети още:

Венеция потъва!

Спомени в куфар

Пътешествие до Пекин

А в следващото видео във Vbox7.com можете да видите и епизода на предаването "Без багаж" за остров Крит, намиращ се съвсем близо до Санторини:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти