Самуел Финци се връща в България с постановка за властта и съпротивата, гледаме и актьори от "Игра на тронове"

власт и съпротива
Снимка: 8pm

Различните лица на съвременния театър  ще бъдат представени на Световен театър в София 2018.

Жанровото разнообразие в прогамата тази година е от различни краища на Европа като Германия, Франция, Италия, Чехия, Русия и Обединеното кралство

Шест интересни заглавия от международната сцена ще бъдат показани в София между 4 и 19 юни, а билетите за спектаклите вече са в продажба на касите и уебсайтовете на домакините: Народен театър „Иван Вазов“, Театър „Азарян“ – НДК, Младежки театър „Николай Бинев“, Дом на киното и Синема сити.  

Основен акцент в дванадесетото издание на платформата ще бъде съвременният политически и документален театър, представен с постановка по нашумелия роман на Илия Троянов „Власт и съпротива“ на Шаушпил Хановер в копродукция с Дойчес театер Берлин, с участието на Самуел Финци. Гостуването на „Власт и съпротива” в София е в партньорство с Гьоте-институт София и ще се състои на 18 и 19 юни в Народен театър „Иван Вазов”

Представлението е театрална версия на известния едноименен роман на Илия Троянов. То разгръща историческа панорама, която обхваща повече от половин век и показва процесите в България по време на тоталитаризма и в годините на преход. Архивните документи се съчетават с личните истории на знакови образи от времето. Силен политически и актьорски театър, който се вписва в актуалната дискусия за разбулването на истината за близкото минало.

власт и съпротива
Снимка: Getty/Guliver

Три от спектаклите извеждат на фокус експресивността на човешкото тяло и представят различни естетически посоки в съвременния физически театър и танц: хипнотичната хореография от „поета на танца“ Фабрицио Фавале в „Планината Чирчео“ (Италия); виртуозното съчетание на танц със съвременен цирк в „Неудачници“ (Чехия) и взаимодействието между човека и технологиите в интерактивния, визуален спектакъл „Хаканаи“ (Франция).

Съвременните технологии правят достъпни мащабните театрални продукции и тази година програмата Световен театър в София включва две прожекции. Програмата  „Национален театър – Лондон на живо“ в Синема сити – Мол София, подкрепяна от Британски съвет, гостува със сателитната прожекция на Шекспировата трагедия „Юлий Цезар“ със звездите Бен Уишоу („Парфюмът“, „Момичето от Дания“, „Скайфол“) и Мишел Феърли („Игра на тронове“).

Софийската публика ще може да види и филмиран вариант на нашумелия спектакъл „Три сестри“, с който младият руски режисьор Тимофей Кулябин покори сцените в Москва, Виена, Париж и Тулуза. Неговият необикновен сценичен прочит превежда класическата Чехова пиеса на жестомимичния език на глухонемите.

Всички спектакли са с превод на български език.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква суперсила би искала да притежаваш?

Оферти