Създадено за President

С дъх на Коледа – рецептата на баба, която стопля празника

С дъх на Коледа – рецептата на баба, която стопля празника
Снимка: iStock/Getty Images

Животът ни повежда към неочаквани приключения, среща ни с различни хора и ни изправя пред какви ли не ситуации. Онова, което остава непроменено обаче, е копнежът по уюта, който сме изпитвали у дома по време на коледните празници.

Детските спомени, свързани с Коледа, ухаят на канела и портокал, на топли ястия и сладки изкушения. Празникът винаги е носил светлина в душата и от позицията на вече пораснали знаем, че магията не е била в подаръците, а във времето, прекарано с най-близките около коледната трапеза.

Онова, което отличава „модерните“ баби, е желанието им да експериментират. Старите рецепти се изтупват от праха, за да се родят нови варианти на класическите десерти, поднасяни на празничната трапеза. Защото сладостта е радост и вълшебство както за небцето, така и за настроението.

Най-ароматният коледен сладкиш на баба

Снимка: iStock/Getty Images

Как се раждат истинските кулинарни шедьоври? Чрез претворяване на традицията и вдъхновение от чуждите култури. В този ред на мисли, българската коледна трапеза приветства италианското панетоне.

Като наследничка на народната пестеливост, добрата домакиня знае как да оползотвори всеки излишен залък. И когато широко разпространените у нас коледни козунаци панетоне се окажат в повече, няма друг изход, освен да се превърнат в неописуемо вкусен и ароматен бабин сладкиш.

Стъпките за приготвяне са прости: едно голямо панетоне се нарязва на парчета и се залива със затоплена смес от 5 яйца, 100 г захар, 300 мл готварска сметана, 300 мл прясно мляко, 125 г качествено масло President и ванилия. Получената смес се изсипва в подходящ съд за печене, който предварително е намазнен и посипан със захар. По повърхността на сместа се разпръсват парченца шоколад и се запича във фурна, загрята на 180 градуса за 25 минути.

Коледният сладкиш, измайсторен от баба в промеждутъка между празничните похапвания, е готов!

Снимка: iStock/Getty Images

Съставката, която прави този десерт неустоим

Питайте която и да е веща домакиня и тя ще ви каже, че сладкиш без първокачествено масло е като Коледа без празничен дух.

Маслото President е едно от най-предпочитаните в България. То се отличава с изтънчен вкус и превъзходен аромат.

Снимка: President

Причината за статута му се крие в технологията на производство, която повелява смесване на най-добрите френски сметани. Маслото не се обогатява с добавки, единствено се пастьоризира за по-добро съхранение. С цел запазване на разкошния му вкус, се продава в специално проектирана опаковка, която поддържа свежестта и аромата на продукта.

Нека Коледата във вашия дом бъде изпълнена с благоуханията на приготвената с любов храна. Ако имате тази възможност, помолете своите баби за напътствия в кухнята, които вие на свой ред да предадете напред през поколенията. Нека традицията пребъде, а кулинарното въображение никога да не секва.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти