Създадено за President

С аромат на коледна магия: 3 задължителни ястия за празничната трапеза

С аромат на коледна магия: 3 задължителни ястия за празничната трапеза
Снимка: iStock/Getty Images

Ах, Коледа… Денят, в който сякаш вдишваме радост и издишваме добрина. Защото Коледа е уют, топлина, аромат на домашна питка, мандарини и канела. Коледа е време за семейството, сладки приказки пред запалена камина, блещукащи лампички, детски смях и искри в очите.

Коледа ни събира около трапезата. Идваме отблизо и отдалеч, всеки носи със себе си коледния дух, доброто настроение и апетита за нещо вкусно и празнично. Със сигурност всеки от нас си има любимо коледно ястие, което винаги се надява да присъства на трапезата.

Днес ще ви покажем кои са нашите три любими ястия, които ще се погрижим тази година да присъстват на коледната ни трапеза. Те са вкусни, лесни за приготвяне и ни правят още по-добри (защото всичко е по-хубаво на сит стомах).

Снимка: iStock/Getty Images

1. Печенa празнична пуйка - какво е коледната трапеза без вкусно и сочно месо, с което да се подсилим след приключването на постите. Ето я и нашата любима рецепта за коледна пуйка с ароматна маслена коричка, постигната благодарение на маслото President.

Необходими продукти за 6 порции:
1 средна пуйка (5-6 кг)
1 лимон
1 глава лук
2 зрънца карамфил
2 резена дюля
1 дафинов лист
1 стрък розмарин
50 г краве масло

За ароматното масло за гърдите:
200 г краве масло President на стайна температура
3-4 стръка прясна мащерка
1 щипка розмарин
1 ч. л. риган
2 с. л. нарязан на ситно магданоз
1 с. л. настъргана лимонова кора
½ ч. л. чеснов пипер, по желание

За плънката на бутчетата:
300 г сурова наденица
100 г пушен бекон, нарязан на ситон

За соса:
1 глава лук, нарязана на ситно
2 с. л. зехтин
½ ч. ч. бяло вино
1 ч. л. мащерка
2 ч. ч. пилешки бульон
½ ч. ч. сметана
сол на вкус
пипер на вкус

Начин на приготвяне:
1. Пуйката се оставя да се размрази в хладилника, като обикновено това отнема около 2 дни. Изваждат се вътрешностите, измива се и се подсушава добре. Обтрива се със сол и пипер навсякъде. Внимателно се отлепва кожата на гърдите и на бутчетата.

2. Ароматното масло се приготвя, като маслото се смесва с мащерката, розмарина, ригана, магданоза, чесновия пипер и лимоновата кора. Разпределя се под кожата на гърдите.

3. Суровата наденица се обелва, нарязва и се смесва с бекона. Тази плънка се поставя под кожата на бутчетата.

4. Лимонът се набожда с вилица. Зрънцата карамфил се забождат върху лука. Вътрешността на пуйката се напълва с лимона, лука, дюлята, дафиновия лист и розмарина. Пуйката се намазва с масло и се покрива с фолио, но не плътно. Поставя се в тавичка върху скара. Наливат се 1-2 ч. ч. вода. Пече се на 180° С по 20 мин. на килограм, плюс 80 мин. Преди да се извади се запича още 15 мин. без фолио, за да се зачерви добре. Преди да се нареже, се оставя покрита поне за 15 мин., за да не изтекат соковете. Плодовете и подправките от вътрешността се изхвърлят.

5. Сосът се приготвя, като лукът се слага да се запържи на средно силен огън за 4 мин., добавя се виното и се оставя да изври наполовина. Налива се бульонът и отново се оставя да изври наполовина. Слага се сметаната и се оставя да поври още 5 мин. Ако има нужда се доовкусява.

Снимка: iStock/Getty Images

2. Коледна питка „Слънце“ - българската трапеза не може и без хляб, а за празника е редно да има домашно приготвена питка, чийто аромат да се усеща из целия дом! Ето я и нашата любима рецепта, в която тайната съставка е маслото President.

Необходими продукти
1 кубче мая от 30 г
1 с.л. захар
150 мл прясно мляко
150 мл вода
4 яйца
около 1 кг брашно
1 ч.л. сол
сусам за поръсване
около 100 г масло President (разтопено)

Начин на приготвяне:
Маята със захарта, водата (леко топла) и малко брашно (за да се получи рядка каша) се разбъркват и се оставят да престоят около 15 мин. 3 яйца и 1 белтък (жълтъкът на яйцето го оставяме за намазване) се разбиват, добавят се прясното мляко (леко стоплено), престоялата 15 минути каша, маята и солта. Омесва се с брашното на ръка или в хлебопекарна до получаване на меко, еластично тесто. Тестото преседява на топло от 30 минути до 1 час (да удвои обема си). Готовото тесто се разделя на 5 топки.

Първата топка се поставя цяла в средата или се разточва на кора, която се намазва с масло, разделя се на кръст и всяко от четирите парчета се прегъва на две, завива като охлювче и слага в центъра на тавата за печене (намазана предварително с масло).

Четирите топки се разточват на кори с диаметър 30-40 см, които се намазват с масло и се слагат една върху друга (последната не се маже с масло).

Сглобените заедно кори се точат, докато размерът им се увеличи до 50 см. Получената голяма кора се намазва с масло и се разрязва  на 16 еднакви парчета (като торта).

Всяко парче се навива на руло от острия към дебелия край и се подреждат около центъра. Питката втасва 1 час, намазва се с оставения жълтък, разреден с малко вода (около 1 ч.л.), поръсва се със сусам и се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 30-40 минути. По средата на печенето, след като се зачерви, се покрива с хартия да не потъмнява много.

3. Коледни джинджифилови сладки - какво е коледа без коледни курабийки, меденки или сладки? Всяко семейство си има своя рецепта за ароматните вкусотии, които са любими на малки и големи. Едва ли нещо може да се сравни със забавлението да печеш и украсяваш коледни сладки с цялото семейство, а кухнята да ухае на канела и джинджифил! Тук отново една от основните съставки за вкусните сладки, е маслото. Истината е, че всички деца обичат да си крадат и похапват масло, докато се приготвят коледните лакомства, а маслото President e идеално за целта, защото е с високо качество и превъзходен вкус!

Снимка: President

Ето я и рецептата:

Необходими продукти:
брашно 225 г
захар 125 г
1 яйце
масло President 100 г
2 ч.л. канела
1 ч.л. джинджифил на прах
1 ч.л. индийско орехче
1 с.л. какао

Начин на приготвяне:
Маслото и яйцето се добавят в купа и се разбиват. В друга купа се смесват брашото и подправките, след което се добавят към маслената смес. Разбъркайте всички съставки с миксер (кука за тесто) до получаване на трохи. След това омесете трохите с ръце до получаване на гладко тесто и оформете топка. Оставете тестото увито в стреч фолио в хладилник за около 30 мин. След това разточете внимателно тестото на тънък блат върху набрашнена повърхност, изрежете сладки с формички и ги поставете в тава, покрита с хартия за печене. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 8-10 мин. Декорирайте по избор - със захарна глазура, пръчици и каквото имате под ръка!

И не забравяйте – тази година печете сладки, гледайте коледни филми, слушайте в захлас потропването на чаши и чинии на празничната трапеза. Защото именно в това е смисълът на празниците – да има с кого да ги споделим!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти