Романът за предразсъдъци и (липсата на) справедливост, в чиято екранизация ще участват Джулия Робъртс и Виола Дейвис

книга Ciela
Снимка: Getty/Ciela

Едно от наистина големите заглавия, предизвикали широк интерес и признати от публика и критика в световен мащаб през последните години – „Малки големи неща” на титулуваната американска съвременна писателка Джоди Пико – излиза на български език. Продуцентът на „Ла Ла Ленд“ Марк Плат в момента подготвя филмова екранизация по романа с „Дриймуъркс“, като в двете главни роли ще влязат Джулия Робъртс и Виола Дейвис.

Рут Джеферсън е сред най-добрите акушерки в местната болница с над 20-годишен опит, а родилките, които попаднат в нейната смяна се радват на специалното ѝ отношение и компетентната ѝ преценка във всяка ситуация. Репутацията ѝ обаче не е достатъчна, за да накара младото семейство Бауер да ѝ позволи да се грижи за новороденото им. Защото Рут е чернокожа, а семейство Бауер са бивши скинари и агресивни расисти, които не желаят чернокожа сестра да е в близост до детето им. Ръководството в болницата се съгласява с техните искания и отстранява Рут от случая, но нещо ужасно е напът да се случи. Малко след отстраняването на Рут бебето на семейство Бауер умира след рутинна операция, а опитната сестра е била забелязана сама с него в стаята преди смъртта му.

Способни ли са различни етнически групи да живеят заедно, или винаги ще има взаимна омраза, премълчани подозрения и невидими прегради? Може ли човек да бъде наистина безпристрастен? Илюзия ли е справедливостта и има ли лек за разделението и омразата?

Малки големи неща е роман за омразата и предразсъдъците, за избора, страха и надеждата, на чиито страници Джоди Пико със съчувствие и хуманност, с дълбок психологизъм и голяма смелост търси отговорите на тези въпроси. Това е една история, която за пореден път осветява грозните пукнатини във фасадата на нашата илюзия, че живеем в справедлив свят.

книга Ciela
Снимка: Ciela

Джоди Пико (1966) е световноизвестна писателка с над 20 романа, сред които и познатите на българския читател „Десетият кръг”, „Споделен живот” и „Домашни правила”. „Малки големи неща” излиза през 2016 г. и още с дебюта си оглавява класацията за най-продавани книги на New York Times.

Пико е в топ 10 на най-влиятелните живи възпитаници на Принстънския университет, а през март 2019 година бе обявено, че ще получи Sarah Josepha Hale Award на специална церемония през септември в Операта в Нюпорт, САЩ. Престижното отличие се дава ежегодно в Нова Англия от 1956 г. насам за специален принос в сферата на литературата и носи името на известната американска писателка, която дава началото на традицията Денят на благодарността да се празнува в последния четвъртък на ноември.

За „Малки големи неща” в The Washington Post отбелязват: „Най-важният роман, който Джоди Пико някога е писала.” На български език романът излиза в превод на Анна Карабинска-Ганева. Оформлението на корицата е на Фиделия Косева.

*

Не всичко, срещу което се изправяме, може да бъде променено. Но нищо не може да се промени, ако не се изправим срещу него.

Джеймс Болдуин

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти