Рокендролът като поезия: Росен Карамфилов и бандата Erase The Poems

Erase The Poems
Снимка: Erase The Poems

Erase The Poems (бел.ред. - Изтрийте поемите) може да звучи като всичко друго, но не и банда, основана от поет и писател, какъвто е Росен Карамфилов, добре познат на читателите на Edna и с текстовете си за изданието.

Освен че пише и рисува, артистичната му натура го тласка също към музиката, като през 2019 г. дава начало на рок група с кавър на “Crawling” от Linkin Park. Година по-късно чухме и първата авторска песен на Erase The Poems – “Demons”, а в нов състав момчетата от бандата посрещнаха септември 2021 г. със следващ сингъл.

Енергичното им ново парче “The Voice of Desire” е и поводът да зададем няколко въпроса на Росен (вокали), Виктор (китара), Георги (бас) и Борислав (барабани).

Как се случи така, че създадохте Erase The Poems?

Росен: Всъщност аз съм създател и основен двигател на групата. Първоначално смятах да е изцяло мой проект, с всякакви гост музиканти. Така и беше на практика – приливи и отливи на различни хора, докато през май тази година не се събрахме в този състав. Силно се надявам да остане постоянен.

Георги: Присъединих се към Erase The Poems съвсем случайно. Росен търсеше бас китарист за снимките на първия сингъл “Demons”. Реших да се включа само за снимките, но чух как Боби свири на терен и вътрешният ми глас ме убеди да продължа с тях.

Извън традиционната информация за това кой е вашият инструмент в групата, какво бихте искали да знаят читателите за всеки от вас?

Росен: Най-вече, че съм още по-непоколебим, отколкото хората имат представа. Мисля, че с вокалното си изпълнение тук го демонстрирам нагледно.

Борислав: Има три неща, без които не мога – семейството, приятелите и музиката. Ако ги няма тези неща, по-добре и мен да ме няма.

Виктор: Освен музикант съм инженер, фотограф, страстен почитател на Формула 1, обичам да спортувам и се старая да живея активно. Вярвам в доброто у хората, търся го и щом го намеря, се опитвам да резонирам с него. За мен няма невъзможни неща, а по - скоро непознати начини и грешно заучени навици.

Георги: Обичам да експериментирам със звука и да карам даден инструмент да звучи по начин, по който никой не подозира, че е възможно. Вманиачен съм на тема синтезатори.

Новото ви парче “The Voice of Desire” звучи доста по-жизнено от предишното “Demons”. Какво ви накара да смените енергията и какъв заряд да очакваме повече от вас занапред?

Росен: Имахме нужда от тази смяна на енергията, от тази нова посока в звука ни. Смятаме да я запазим и развиваме занапред.

Виктор: Всяко парче има собствена енергия и може би нашата работа като творци е да преминаваме от едно енергийно ниво на друго правейки това, което обичаме.

Както отбелязахме и в Плейлиста на Edna, където включихме “The Voice Of Desire” при излизането ѝ, главният герой от текста на песента е любовта. Колко често се вслушвате в нейния глас и достатъчна ли е тя, за да продължим напред в света, какъвто е той днес?

Росен: Непрекъснато. Според мен любовта е единственият възможен изход. От всичко. Дори и от днешната действителност.

Борислав: Любовта е прекрасно явление, кара те да летиш и да правиш невъзможни неща. Но понякога трябва да сме здраво стъпили на краката си и да мислим трезво. Така че невинаги любовта е определящ фактор.

Виктор: Трябва да се вслушваме по-често в нея, защото в съвремието това не е толкова чест феномен. А определено любовта движи света.

Георги: Никога, аз обичам да взимам разумни решения :)

Erase The Poems
Снимка: Erase The Poems

“The Voice Of Desire” действа освежаващо и със самото си звучене. Ако се спрем на ключовата дума от заглавието, кое беше вашето движещо желание при създаването на парчето?

Росен: Да има мощ, тяга и стойност. И в музиката, и в текста. Това е основната ни цел и за в бъдеще.

Борислав: Тук мисля, че Роската беше напълно изчерпателен. Абсолютно мисля по същия начин.

Виктор: Желанието за успешен аудио-визуален продукт.

Георги: Едно, две, три, четири….не изпускай ритъма. Шегувам се. Това, което ме движеше, е желанието инструмента ми да звучи ,,мръсно“ и да тече адреналин от него.

В клиповете ви забелязваме участие на млади български актьори като Димитър Николов и Ивета Маринова в “The Voice Of Desire”, а преди това в “Demons” Димитър Пишев и Дорина Пунчева. Как се спряхте на тях и съзнателно ли давате шанс на ново поколение таланти?

Росен: В младите актьори е истината. Те са бъдещето. Съвсем естествено е да ги подкрепяме и те да подкрепят нас. В крайна сметка създаваме заедно красотата.

Борислав: Единствената заслуга и в двата клипа относно актьорите е на Росен. След първия клип бях очарован от младите таланти. От там нататък смятам, че те са бъдещето.

Виктор: Младите актьори са част от бъдещето на родната ни култура и аз лично смятам, че подобна изява за тях би била страхотна възможност за разширяване на възможностите им.

Георги: Ново поколение музиканти - разбира се, че клиповете ще трябва да са с ново поколение актьори.

Erase The Poems
Снимка: Erase The Poems

Планирате ли още нова музика или да се заредим с повече търпение, предвид факта, че първите ви две парчета излязоха с година разстояние помежду си?

Росен: Със сигурност няма да се бавим колкото предния път. Имаме почти готово парче и още едно, което е в процес. Смятаме да не спираме и лека полека да вадим на светло новия материал. В крайна сметка, няма за кога да го отлагаме. 

Георги: Предстоят изненади!                                                   

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти