„Роди се звезда“ – любов и трагедия като за „Оскар“

Роди се звезда
Снимка: Warner Bros Pictures

Деница Димитрова

Докато всички вече говорят за „Бохемска рапсодия“ и продължението на „Фантастични животни“, сърце не ми дава да подмина едно друго заглавие, което излезе още в началото на октомври, и има опасност да си тръгне от екраните у нас по-тихо, отколкото заслужава.

За един месец съм гледала „Роди се звезда“ 3 пъти (което не ми се беше случвало от „Ла Ла Ленд“ насам) и емоциите покрай него ще ни държат поне до „Оскар“ церемонията в края на февруари, когато няма как да не очакваме той да бъде отличен.

Роди се звезда
Снимка: Warner Bros Pictures

Наградите настрана, с или без тях този филм е забележителен по ред причини, макар и сюжетът на пръв поглед да не изглежда като една от тях. В него главният герой Джаксън Мейн е застаряваща кънтри/рок звезда, която злоупотребява с алкохола и наркотиците, а междувременно изпитва и други здравословни проблеми, които застрашават кариерата му. Тогава той среща Али, която сервира в ресторант, но с гласа си заслужава голямата сцена – и Джаксън ѝ я дава заедно със себе си, но проблемите за двамата тепърва предстоят.

Ако историята не ви звучи достатъчно иновативно, то е защото води началото си от 1937 г., когато излиза първият филм с това име. Следват го два негови римейка, а Брадли Купър се оказва достатъчно смел да посегне за четвърта поред екранизация, която да превърне в режисьорския си дебют.

И сякаш това не е достатъчно за актьора, който решава да изпълнява и главната роля в своята версия на „Роди се звезда“. След 6-месечни уроци по музика и въоръжен с дрезгав глас, южняшки акцент, дълга коса и брада, той помита с всички нужни умения, без някое от тях да пострада заради друго. Спокойно може да се каже, че това е най-сложната, но и най-добрата роля на Брадли Купър досега.

Роди се звезда
Снимка: Warner Bros Pictures

Той сам избира своята звезда, която поставя в центъра на лентата. Лейди Гага обаче изглежда по-незвездно отвсякога и то по негово желание. Камерата не я изпуска от близък план, където с естествения цвят на косата си, вместо перуки, и без грим тя е по-оголена от всякога. Встрани от музикалното си представяне, което и без това е част от професията ѝ, Гага играе с лекота, сякаш е прекарала 10 години пред камера, а не пред микрофон.

Купър и Гага са чудесни не само поотделно – двамата имат наелектризираща химия, която е невъзможно да не ви разчувства още от самото начало. Това, което почти изглежда като класическата приказка за Пепеляшка и принца, всъщност е реалистична и разстърсваща история, която вълнува заради начина, по който е разказана, и заради тези, които ни я разказват.

Джаксън и Али се влюбват чрез музика, макар и „Роди се звезда“ да не е типичният мюзикъл, в който диалозите изведнъж преминават в песни и танци. Той не е и биографичен филм за легенда като Фреди Меркюри, но разказва за много други на брой хора, лутащи се по пътя си – някои от които намират себе си, други се загубват още повече, но поне успяват да запалят пламъка у някой друг преди техният да угасне.

Роди се звезда
Снимка: Warner Bros Pictures

Музикалната драма умело успява да вплете различни теми – семейни проблеми, зависимости, цената на таланта и славата, правилата на музикалната индустрия, противопоставя изкуството срещу шоубизнеса и издига над тях любовта, която невинаги печели. Или поне не по начина, който очакваме.

Черешката на всичко това е саундтракът на „Роди се звезда“, който сам по себе си е феноменален с настръхващите изпълнения и смесицата от поп, рок и кънтри. Той вече има свой живот по върховете на музикалните класации – превърна се в петия албум на Лейди Гага, който застава на №1 в САЩ, и първия такъв за Брадли Купър.

Роди се звезда
Снимка: Warner Bros Pictures

Изглежда, че звездата, която се ражда, не е само една, и това прави филма още по-специален – затова не чакайте да залезе от екраните у нас. По-добре си поплачете по време на „Роди се звезда“, отколкото заради това, че сте го пропуснали.

Снимки на звездния тандем вижте в галерията >>>

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти