Робът на вещите и Минималистът

Робът на вещите и Минималистът
Снимка: Thinkstock

Живеем във време, в което вещите, които притежаваме, са гарант за нашия социален статус. Те ни осигуряват възможността да бъдем част от дадена общност, да придобием по-голям авторитет, да намерим нови приятели и съмишленици, да се чувстваме по-богати – в пряк и преносен смисъл… Колкото повече, толкова повече и толкова по-хубаво! Без съмнение вещите значат много за голяма част от хората днес, но има ли алтернатива на всичко това? Разбира се, след като и всяко действие има свое противодействие.

Отговорът е минимализмът. В основата на течението стои идеята "по-малкото е повече, повече е по-малкото" или иначе казано - максималната пестеливост на средства. Откриваме го в изкуството, особено визуалното, в дизайна и архитектурата, дори в музиката и литературата. 

Интересното в случая е, че минимализмът придобива все по-голяма устойчивост и в ежедневието на хората. Добър пример за това дават Джошуа и Райън, по-познати като Минималистите (The Minimalists). В едноименния си сайт двамата споделят своята гледна точка за това как да водим по-смислен живот с по-малко вещи в живота си. Те учат своите над 2 милиона читатели, че не вещите, а хората трябва да бъдат обичани, докато вещите трябва да бъдат просто използвани, както и че спомените ни не са в нещата, които притежаваме, а в самите нас.

Двамата минималисти ни учат да не робуваме на вещите и място в живота ни да намира само онова, което наистина има смисъл. Те обвързват вещите с времето, здравето и много други човешки ценности, които често биват пренебрегвани в името на Тяхно Величество Вещите. За да достигнат посланията им до повече хора, Джошуа и Райън обобщиха "веруюто си" в книгата "Всичко, което остава" ("Everything that remains"). Освен това през 2014 г. двамата подготвят турне в сто града в САЩ, Канада, Великобритания, Ирландия и Австралия. По-малко турне имаше и през 2012/2013 г., което бе посетено от над 4000 души в 51 града, през които премина.

И това не е всичко. Джошуа и Райън предлагат на всички да се включат този октомври в тяхното голямо предизвикателство - "Играта на минималиста". Идеята – предложете на приятел или роднина да се състезава с вас. В рамките на месеца всеки от вас трябва да се отърве от едно нещо на първия ден от месеца, от две – на втория, от три – на третия и т.н., до 31 неща в последния ден от октомври. Или иначе казано - от 496 неща.

Огледайте се – със сигурност сте заобиколени от безброй неща, които не ползвате или които пазите за даден момент в бъдещето, който не е ясно дали ще настъпи. Дрехи, мебели, електроника, декорации, пособия – всичко става! Дарете ги, продайте ги или просто ги изхвърлете. Каквото и да решите, всяка една вещ трябва да излезе от дома, а и от живота ви, до полунощ всеки ден. В крайна сметка печели този, който издържи най-дълго. Печелите и бонус точки, ако играете с повече от един човек.

Оказа се, че дори и в България има хора, които са приели присърце идеята и се състезават – преди всичко със самите себе си, проверявайки докъде стига тяхната привързаност спрямо вещите. 

Кои са те, с какво са се разделили до момента и в кой момент им е било най-трудно – очаквайте да разберете съвсем скоро.

Автор: Миалена Халваджийска

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти