Рин Ямамура – едно непораснало дете

Рин Ямамура
Снимка: Личен архив

Крeмена Димитрова

Скъпи читатели, за нас е удоволствие да ви представим първата статия от новата поредица на Edna.bg - "Аплодисменти", посветена на талантливите жени в областта на изкуството. Нашият автор Кремена Димитрова ще ви я поднася в рубриката "Свободно време", а в нея акцентът ще попада върху дами, не толкова популярни, но уникални с таланта си и способностите да бъдат по-различни. Жени, на които си струва да ръкопляскаме. Аплодисменти...

* * *

Очите ѝ са друг свят, отиват ѝ шапки, има дни, в които е щастлива, пече хубав хляб, вечер луната я гледа, за нея всеки ден е празник, уважава дядо си и обича едно момче с тайно име. За него е съчинила нова азбука и я е нарисувала – "Азбука на любовта". Там, между картинките е нейната любов – обикновена и неземна едновременно.

Тя е една вълшебна жена. Не само защото вярва във вълшебствата, а защото може да ги създава. Тя е Рин Ямамура. Тя е дом, в който можеш да влезеш, ако затвориш очи и станеш отново дете. Рин означава етика, Ямамура – планинско село. За приятелите си, обаче, тя е Рин Баба, не защото е баба, а защото е мъдра като индийски свами.

От далечна Япония до тук я довежда любовта към куклите и приключенският ѝ дух. Но скромно казва, че е стигнала чак до България, защото: "Майка ми ме ритна по дупето оттам насам." А на въпроса защо остана тук, тя отговаря: "Не съм решила аз. България не ми даде да изчезна." От Япония най-много ѝ липсват семейните сбирки.

Като дете е била усмихната без зъби, а сега е просто усмихната. Щастлива майка на малката Хика, за която казва, че тя я възпитава, а не Рин нея. На въпроса как би изхарчила 1 милион лева, Рин смело и без да се замисли отговаря: "за токчета, червила, шперплат, силикон, смола, стъкло, червила, тухли, керемиди, цигари, червила, ламарина, дунапрен, отвертки - плюс и минус.. ще ми стигнат ли парите?" Иначе талантливата вълшебница е "чат-пат" суетна и има уникална колекция от шалове.

За да стигне дотук, Рин Ямамура е завършила НАТФИЗ, специалност сценография за куклен театър при проф. Майя Петрова. Автор е на сценографиите и куклите на спектаклите: "Цар Шушумига" от Константин Илиев, на ДТ Пазарджик, и "Бурята" по Шекспир, реж. Катя Петрова, Столичен куклен театър, на "Карслон" реж. Здрава Каменова, "В Тоскана" от Жорди Галсеран, реж. Ида Даниел, Народен театър "Иван Вазов". Професионално се занимава с илюстрация, графика, видеоарт, пространствен дизайн и куклено изкуство. Но е толкова добра, че я търсят и за дизайн на рекламни материали, а и просто за съвет.

Рин е художник и на две филмови продукции – "Жълто куче" и на нашумелия наскоро "Виктория" на Майа Виткова, който представи България достойно на престижния фестивал на независимото кино "Сънданс".

Чудейки се какво да я питам, изцепвам баналното: "Религиозна ли си? И в какво вярваш?" И отговорът ѝ отново ме зашеметява: "Религия" е просто една дума. Вярвам в нещо, което е бездумно."

За нея Радослав Чичев – поет и драматург, сценографията за чиято пиеса Рин в момента прави, казва: "Рин е чудесна – като рисунките си". Пиесата се репетира в момента в "Театър 199", казва се "Колекционерката" и е моно на шеметната Мая Бежанска. Режисьор е Катя Петрова, с която Рин работи в тандем. Очаква се изключително преживяване! Ще се появи през април.

Рин не е от разговорливите. Отговаря кратко, има логиката на дете и притежава безгранично въображение. Богиня на стила и минимализма. Неочаквана и поетична, наивна и мъдра, тя е от хората, които оставят следи и въпроси. Хладнокръвна, спокойна и непукист, живее и работи така, сякаш всичко е на игра. Едно непораснало дете, което се забавлява и от това се ражда красота

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти