„Реката на рая“ повежда през любов, предателство и разкаяние

„Реката на рая“ повежда през любов, предателство и разкаяние
Снимка: ИК "Персей"

„Реката на рая“ от Хосе Мария Мерино (издание на „Персей“) е разтърсващ роман за една любов - реална и изпепеляваща, преминала през изпитания и препятствия, през измяна, предателство и разкаяние.

Даниел и Тере се срещат и влюбват. Чувствата им са силни и спонтанни. Двамата прекарват щастливи мигове по време на почивка в девствена лагуна, сравнима с библейския рай - Едем. Но след това се сблъскват челно с живота. Тере прави научна кариера, която я отвежда в САЩ. Даниел се отдава на изкушенията, които ежедневието му предлага. Двамата се оказват слаби, за да защитят чувствата си, но любовта е по-силна и от самите тях.

Книгата е за това, че имаме предпоставки да бъдем щастливи, но изпускаме много възможности и така пропускаме моментите, които ни доближават до онова, което би могло да бъде раят. Драмата ни е в липсата на искреност, в това да не си способен да кажеш истината или да я изречеш наполовина. Така се превръщаме в същества, които само рушат - и любовта, и самите себе си.

„Малкото камъче за мравката е огромна планина, а самата планина е невидима за мравката.“

Романът „Реката на рая“ е най-значимата творба на Хосе Мария Мерино, оценена високо от критиката и читателите. С нея писателят печели едни от най-големите награди в Испания - Националната награда за литература (2013) и Наградата на критиката в Кастилия и Леон, а Ел културал и Ел мундо обявяват книгата за най-добър роман на годината.

За автора:
Хосе Мария Мерино (роден в Коруня през 1941 г.) дълго време е живял в Леон, понастоящем живее в Мадрид. Литературната си кариера започва с писането на поезия. Става известен като писател през 1976 г. с произведението си Романът на Андрес Чос, удостоен с Наградата за романи и разкази. Изплъзването на чувството за идентичност, връзката с митологията и много елементи от традицията на легендарния епос изпълват произведенията му.

Романът му Тъмният бряг печели Наградата на критиката. Получил е също и Националната награда за литература за млади читатели през 1993 г., както и наградата „Саламбо“ (2008).

Сред произведенията му са трилогията Метиски хроники, романите Виденията на Лукреция, Наследникът, Място без вина (2007, награда за роман „Гонсало Торенте Балестер“), Истории от другото място и Книга за преброените часове (2011). Член е на Испанската кралска академия.

„Казват, че човек се бави малко повече от осем секунди да се влюби и докато ти гледаше и слушаше това момиче, почувства към нея онзи неудържим стремеж за близост, с който се облича любовта, когато възниква”.

Заедно със сина си Силвио, момче със синдрома на Даун, Даниел обикаля из околностите на Алто Тахо, легендарно място, където смята да разпръсне праха на починалата си след тежка катастрофа съпруга. Това е същото място, където мъжът и жената в младостта си споделят силната си любов. Докато вървят, мъжът си спомня емоционалните си изживявания по време на връзката им - любов, измяна, предателство и разкаяние.

Разказан от „второ лице”, този роман на Хосе Мария Мерино противопоставя чуждата и безразлична природна среда на сантименталната и морална тревога, дълбоко присъща на човешкото същество.

Реката на рая е любовна и семейна драма, присъща на времето, в което живеем.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Мара Белчева - красивата българска поетеса
Известни

Мара Белчева - красивата българска поетеса

Битка за сърцето на една от най-красивите поетеси била причина...

Маршът на незадоволените жени
Свободно време

Маршът на незадоволените жени

Телата им са покрити с кожа, главата с косми, имат две очи...

8-те навика на щастливите хора
Свободно време

8-те навика на щастливите хора

Има много практични неща, които всяка от нас прави...

Абонамент