Развод, пиърсинг и розова коса – жени в криза на средната възраст

Развод, пиърсинг и розова коса – жени в криза на средната възраст
Снимка: Thinkstock

Велина Томова

Доскоро се смяташе, че само мъжете изпадат в криза на средната възраст, намират си млади любовници и пропиляват всички спестени пари за кола/яхта/огромен телевизор.

Жените, сякаш не ни стигат и ежемесечните кризи, се оказа, че имаме също нашата „криза на средната възраст“.

Проявява се, когато децата вече са достатъчно пораснали, че да могат да си направят сами сандвич, собственият мъж вече не е неразгадаема мистерия, а добавка към дивана в хола, и приятелките са по-скоро досадно задължение, отколкото приятна компания.

Тогава внезапно ни идва вдъхновението да правим различни екзотични неща, само и само да си докажем, че животът все още има какво да ни предложи и не ни е ясно всичко, както обикновено ни се струва.

Интересното е, че кризата на „средната възраст“ всъщност започва да се проявява още в средата на 30-те, защото животът е прекалено интензивен и до тази възраст вече сме „отметнали“ основните задачи на живота – кариера, семейство, дом.

Една сутрин идва въпросът „А сега накъде“. И това търсене някой реши да нарече „криза“. Дали е криза, или възможност за нови емоции, зависи от гледната точка.

Вижте все пак какви са признаците:

Правите си пиърсинг или скачате с бънджи

Ако родителите са успели да ви опазят от желанието да си пробиете носа, веждите и езика докато сте били в пубертета, сега вече никой не може да ви спре, дори присмехът на собствените ви деца.

Екстремните спортове изведнъж ви се струват безкрайно примамливи, защото ви липсва именно адреналин. 

Говорите за развод

След като децата вече са поотгледани и сексът отдавна е мираж, за какво ѝ е на една жена мъж вкъщи?

Освен това желанията, интересите и вкусовете са се променили много откакто сте си казали „да“ и желанието за нещо ново се настанява трайно в главата ви.

Дали ще се разведете, или ще работите по освежаване на брака си, ще решите с партньора си. Но имайте предвид, че и тази криза, както всички останали, ще отмине. И дали последиците ще са тежки, или по-скоро козметични, зависи от вас.

Променяте драстично външния си вид

Розова коса, изрусяване, потъмняване, къса прическа, уголемяване на устните (за съжаление) – започне ли една жена да променя външния си вид рязко, нещо в нея бушува.

Започвате да се взирате във всяка бръчка и да правите трагедия от това

Кризата на средната възраст е времето, в което дори най-непредвидливите си дават сметка, че все пак някога ще остареят.

И започват да се взират в белезите на остаряването с лупа, да се хвърлят купища пари за подмладяващи процедури и в края на краищата да се чувстват по-стари и по-сбръчкани след всяка инжекция хиалуронова киселина.

Да се поддържаш е хубаво нещо, но да се опитваш с цената на всичко да заличиш естествените промени по лицето си е притеснително състояние.

По-скоро се вгледайте в себе си и открийте красотата на зрелия поглед върху живота и отношенията между хората, отколкото да се опитвате да изглеждате отново като на 20.

Започвате да задушавате децата си

След като години наред животът се е въртял около грижите за децата, на една жена ѝ е трудно да намери нов център на съществуването си. И тогава се вкопчва в децата си, дори те вече да нямат нужда от нея.

Да се бъркате в живота на децата си не е грижа, а задушаване. И не, те не са неблагодарни, просто са пораснали и могат (и трябва!) да взимат решенията си сами.

По-добре си припомнете какво обичахте да правите преди децата или пък открийте нови занимания, които ви карат да се чувствате добре като личност.

Животът далеч не свършва на 45, може да питате бабите си : )

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти