"Пътуване с лек багаж"

"Пътуване с лек багаж"
Снимка: ИК Жанет 45

Издателска къща "Жанет" 45 е подготвила изненада за читателите. Като част от поредицата "Кратки разкази завинаги" издателството представя книгата "Пътуване с лек багаж" на Туве Янсон, в превод на Анелия Петрунова.

Това е най-емблематичната книга за възрастни на Янсон, която ще позволи на българския читател да опознае авторката в напълно нова светлина.

В дванайсетте разказа от сборника героите пътешестват - в пространството, във времето, във въображението си. Изправени пред новото и непривичното, реагират както най-добре съумеят - помъдряват, капитулират, преобразяват се.

Японско момиче мечтае да гостува на любимата си писателка на малкия й финландски остров; троица чудати пияници разказват в нощен Хелзинки на млада двойка за желанието като двигател на живота; млада двойка оцелява в постапокалиптичен град без име; жена се прибира у дома сред години отсъствие, за да открие, че друга жена е присвоила спомените й; мъж заминава без посока и намерение да се връща, с надеждата да избяга от съчувствието си към другите: “Винаги съм мечтал да пътувам с лек багаж – скромна чанта, която небрежно да дърпам след себе си и с която да прекосявам с бодри, но не забързани крачки някое летище например; да подминавам тълпи от нервни хора, повлекли тежки куфари...”.

Дузина изящни северни истории, в които важни са колкото думите, толкова и мълчанията.

Янсон е известна като детска писателка, а е подготвила нещо и за възрастните си почитатели. По този повод изданието "The Guardian" казва:

"Детските книги на Янсон са сложни, изтънчени, психологически многоизмерни, забавни и плашещи; етиката им, макар и да не знае компромиси, никога не е простичка. В този смисъл преходът на авторката към проза за възрастни не предполага голяма промяна. Нейните обикновени хора са чудати като тролове, нейните реални зимни гори са красиви и опасни като въображаемите."

За автора
Туве Янсон (1914–2001) е създателката на славната Муминска долина с цялото й население от муминтроли, мюмли, хемули, хатифнати, мори, филифьонки и други чудесни същества. Зачената в Париж и родена в семейството на скулптор и художничка от говорещото шведски малцинство във Финландия, по-голяма сестра на братя, които стават изтъкнат фотограф и литератор, тя още приживе добива статус на национално съкровище: осемдесетият й юбилей е честван в страната й със серия от културни събития през цялата 1994-та.

Вдъхновена за персонажите от своите близки, от 1945 до 1970 г. Туве Янсон публикува муминтролската поредица от собственоръчно илюстрирани детски романи: резултатът са преводи на повече от 30 езика, телевизионни сериали, пиеси, песни, опера, музей, тематични паркове във Финландия и Япония и – сред множеството други – най-високото международно отличие за детска литература, наградата Ханс Кристиан Андерсен (1966).

Междувременно Янсон рисува в различни жанрове (от карикатура до фреска – поне три от най-големите й стенописи все още могат да се видят в Хелзинки), илюстрира "Алиса в страната на чудесата" на Луис Карол и "Хобитът" на Толкин, живее на остров Кловхару и кръстосва Европа със своята партньорка, графичката Тулики Пиетила (1917–2009) – Тооти от посвещението на Пътуване с лек багаж и първообраз на Тоо-тики от Омагьосаната зима.

Едва около 60-тата си година се захваща с разкази за възрастни и сборникът Пътуване с лек багаж (1987) е най-представителният резултат от тази смяна на събеседника.

"Опитваш се да пишеш звучащи по детски истории, може би не точно за децата, а за себе си. Но после изведнъж героите, които описваш, порастват, променят се. Не казвам, че се развиват, но се променят, така както и ти самият се променяш с течение на годините. И внезапно вече не пишеш за деца. Тогава трябва да спреш, стигаш до момент, когато интересите ти се променят...

Все още съжалявам, че не продължих да пиша за муминтролите, но беше абсолютно невъзможно, щеше да бъде непочтено. Дойде един праг, една пауза, мислех да се върна към рисуването. Сякаш не можех да продължа нататък. А после постепенно, с ужасни усилия и суетня, започнах да пиша разкази, романи и други подобни. Така стана." (Из интервю с Туве Янсон за финландската обществена телевизия YLE)

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти