Пътуване до Пенанг

Храмът Кек Лок Си в Пенанг
Снимка: Agoda

Пенанг е една от най-важните дестинации за туристи, пътуващи в Малайзия, а също е част от Азия, която се характеризира с динамичното си развитие и културно-историческото си наследство.

Неслучайно го наричат "перлата на Малайзия".

В продължение на стотици години Пенанг е бил главен център в югоизточна Азия, гордеещ се с автентични традиции и обичаи, които и днес са част от модерната култура.

Заради стратегическото си разположение около Малакския пролив, през вековете той е осигурявал на пътуващите търговците от Китай до Персия и Африка възможности да търгуват и общуват по време на дългогодишните им преходи, сдобивайки се с подправки, плат, дърво, слонова кост, парфюми и скъпоценни камъни.

Много от тях само са преминавали през пролива, но други се заселват в земите около него като стават част от средата, кипяща от живот и усвояват уменията притежавани от местните жители.

Днес Малакския пролив продължава да е един от най-натоварените и най-важни морски проливи в света, а крайбрежието дава подслон на една от най-колоритните мултиетнически общности в Азия от малайци мюсюлмани, индийци от различни религии и китайци будисти, които живеят заедно в мир и разбирателство.

Щатът Пенанг е олицетворение на многокултурната идентичност на Малайзия и е един от най- важните икономически райони на страната със съвременни транспортни средства и комуникационна инфраструктура.

Той се състои от две части – континенталната наречена Себаранг Перай и остров Пенанг с главен център Джорджтаун. Те са свързани посредством моста Пенанг - в списъка на 10-те най-дългите мостове в света със своите 13,5 километра.

Джорджтаун е мястото, което най-вече се посещава от туристите, които пристигат с ферибот, самолет или прекосявайки пролива по моста Пенанг.

Но независимо, че е модерен и динамичен, Пенанг се гордее с множество исторически райони и антични къщи, които могат да бъдат посетени чрез така наречените Херитидж Уолкс. Те ще разкрият най-интересните улици, храмове, търговските кътчета и скритите места на Джорджтаун.

Ако желаем да се откъснем от динамиката на 21-ви век и по-скоро искаме да усетим допира на природата, разходка из Националния парк на Пенанг - изпълнен с множество растителни и животински видове, както и отпускане на прекрасните плажове, биха обогатили дните, прекарани в  Малайзия.

И разбира се, не трябва да се изпускат едни от най-изкусните и разнообразни храни, които тук се предлагат. Те са смесица от индийска, китайска, малайзийска и тайландска кухня и представляват истинско кулинарно преживяване за туристите заради новите вкусове, с които те се срещат.

Например, шишчетата Сатей традиционно се приготвят на грил от пилешко, овнешко или говеждо месо. Но могат да се намерят и със свинско, като това зависи от религиозната принадлежност на района.

Автентичният начин на тяхното приготвяне е набождането им на пръчки от кокосовата палма или бамбук, но като цяло то варира в цялата страна.

Пенанг е далече, но не означава че е недостижим. Запознаването с него ще разкрие нови аспекти в културна, религиозна, историческа и кулинарна насока, които неусетно ще променят вижданията за живота ви в този район.

Така вероятно за вас Пенанг ще остане не само перлата на Малайзия, но и перлата на вашето сърце.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти