Пътешествие с вкус на вино

Пътешествие с вкус на вино
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Противно на много схващания и клишета, лятото не е сезонът единствено на студената бира и ментата със спрайт.

Вкусът на море, усещането за жарко слънце по кожата, палавият вятър, който си играе с косите и музиката на вълните се съчетават по неповторим начин с белите вина.

От "Katarzyna Estate" знаят добре това и съвсем навреме в началото на летния сезон представиха новата реколта бели вина.

Това се случи на елегантно морско парти на родното черноморие – Марина Диневи, Свети Влас, в ресторанта "Глория Мар", който е прочут с морските си деликатеси, а освен това е и сред топ клиентите на "Катаржина".

Организаторите предоставиха възможност на своите гости да се почувстват наистина специални по време на събитието, а за доброто настроение се погрижиха танцовият перформанс на "Secret Garden Show" талантливите и красиви цигуларки от "Хипнотик".

На вечерята бяха представени няколко специални вина на "Катаржина", които съчетават в себе си изтънчения вкус, летните емоции и плодови нотки.

Всеки вид заслужава да му се обърне специално внимание.

Contemplations Chardonnay - Интензивен жълто-зелен цвят. Хармоничен аромат на цитрус, жълт плод, елегантен дъб и автолизат. Богат и обемен вкус с приятна свежест и мощен вкусов аромат, с усещане за препечен хляб и ядки.

Smaraida - Sauvignon Blanc&Semillon&Muskat - "Катаржина" провокира с загадъчното вино Smaraida, носещо аромата на пролетна свежест и вкуса на настъпващото лято. Наситеножълт цвят със зеленикав нюанс. Елегантен и концентриран нос с акценти на цитрус, жълт плод, момина сълза и тревисти нотки. Добре балансиран и богат вкус с обемно тяло, добра дължина и фина свежест в завършека

Le Voyage - Sauvignon Blanc - Впечатляващ жълто-зелен цвят. Сложен, преплетен и концентриран аромат на зряла праскова, тревисти нотки, елегантен дъб и препечен хляб. Хармоничен плътен вкус с приятна свежест и запомнящ се вкусов аромат, който отлежава в дъб 5 месеца.

Les Fleurs - Chardonnay - Изключително плътен жълт цвят със свежи зеленикави нюанси. Класен зрял и концентриран нос, съчетаващ жълт плод, свежи цветя, ванилия, ядки, препечен хляб и елегантно вграден френски дъб. Плътно, обемно и меко тяло с впечатляваща дължина и приятна свежест. Усещане за вкус на ядки, минерален характер и запомнящ се вкусов аромат.

Les Amandiers - Chardonnay&Sauvignon Blanc - Наситен, плътен, жълт цвят с игриви зеленикави оттенъци. Класически нос съчетаващ характерните за Шардоне аромати на зрял жълт плод и цитрус, преплетени с характерните за бовиньон блан аромати на зряла праскова,и тревисти нюанси, допълнени от приятното усещане за мед, ванилия и автолизантни нотки. Вкусът е богат, мощен с изключително съчетание на мекота, сладост, свежест, допълнен от силен вкусов аромат

Le Rose - Много нежен розов цвят "сьомга" с гланц. Деликатен и нос с нюанси на червена череша и свежа трева. Обемно, сочно и елегантно тяло с усещане за червен плод. Нежен и свеж финал.

Rose Syrah & Cabernet Franc & Malbec - Светло розов цвят със сив оттенък. Деликатни свежи плодови аромати с нюанси на цитрус и ванилия. Вино с приятен и хармоничен вкус, деликатна свежест и запомнящ се послевкус. Атрактивно вино със свеж летен полъх.

Les Nuits Blanches - Много интересен и завладяващ светло розов цвят със сив нюанс. Концентриран аромат на горски плодове, ванилия и подправки. Перфектно балансиран вкус. Ароматът на горски полодве доминира на небцето. Това свежо и хармонично вино има дълъг послевкус.

Всички почитатели на виното са наясно от колко важно значение е разположението на лозята. От "Катаржина Естейт" могат да се похвалят, че избата им е разположена в плодовит и красив регион - най-южната част на България, на 2 км от с. Мезек и на около 7 км от Свиленград, в подножието на Източните Родопи. Местността е хълмиста, много живописна и все още прелестно дива. В различните части на имението почвите са лесивирани канелени горски (Chromic luvisol), излужени канелени горски (Eutric cambisol) и рендзини (Rendzina).

"Катаржина Естейт" е една от най-награждаваните български изби на международната винена сцена. Голяма гордост за избата е високата оценка на Робърт Паркър, най-влиятелният дегустатор и оценител на вина, който даде 91 точки и оредели за "изключително вино" Katarzyna Rezerva 2008-2009 година.

За 2013 година избата е представила България с изключителните си вина на най-престижните винени конкурси като Vinalies International Paris, където Encore Malbec, 2011 получи сребърно отличие, Chardonnay du Monde France виното Les Fleurs – Chardonnay, 2011 бе наградено със сребърен медал. Безспорните качества на Le Voyage – Cabernet Franc& Syrah бяха оценени с двоен златен медал, а Encore Syrah, 2011 – със златен на China Wine& Spirit Awards - най-големия и престижен винен конкурс в Китай. Това са единствените награди в света, създадени специално за пазара в Китай и изцяло фокусирани върху предпочитанията на потребителя.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти