Създадено за A1

Първо самостоятелно пътуване на порасналото дете в чужбина – какво да имаме предвид?

Първо самостоятелно пътуване на порасналото дете в чужбина – какво да имаме предвид?
Снимка: A1

В живота на всеки родител идва момент, в който трябва да даде повече самостоятелност на порасналото си дете. Докато живеят с нас, е по-лесно да ги пазим от заобикалящи опасности, но навършат ли 18 години, те вече са възрастни хора. Въпреки това всеки родител ще потвърди, че притесненията продължават и след пълнолетието на децата, както и стремежът да подготвят детето си за извънредна ситуация, за да го предпазят доколкото е възможно.

Такъв случай е първото пътуване в чужбина без родители. Дали става въпрос за организирана екскурзия, или пък за самостоятелно пътуване с приятели, когато дойде моментът да изпратим децата на летището или гарата, се притесняваме как ще се справят с непознатото. Има няколко неща, които можем да направим, за да сме сигурни, че младият възрастен ще бъде подготвен за пътуването и ще разполага с всичко необходимо.

Лекарства от първа необходимост

Снимка: iStock/Getty Images

Малка аптечка с най-важното за пътуването е важна част от приготовленията за първата самостоятелна почивка в чужбина. Основни лекарства като такива против прилошаване, болка и температура е важно да бъдат на една ръка разстояние, за да може детето да се чувства спокойно във всяка ситуация. Предупредете ги да вземат противоалергично лекарство, термометър и репелент за насекоми, в случай че пътуването е в по-топла дестинация.

Карта с местоположение и контакти на най-важните институции

Снимка: iStock/Getty Images

За съжаление понякога се случва и по-сериозна ситуация и за да сте уверени, че сте подготвили добре младия човек, уверете се, че има със себе си карта и контакти на най-близката болница, полиция и посолство на държавата, в която отива. Така ще бъдете спокойни, че детето ви знае как да открие помощ във всяка ситуация – знаем, че порасналите ни деца продължават да са разсеяни понякога, и е възможно да изгубят документите си, например.

Мобилен телефон и зарядно

Снимка: iStock/Getty Images

Въпреки, че със сигурност 18-годишните младежи вече отдавна използват мобилни устройства, е добре да имаме предвид и това. Надежден мобилен телефон, преносимо зарядно за всеки случай и добра връзка са основните неща, от които пътуващият ще има нужда, за да може да се свърже по всяко време. Трябва да имате предвид и че при пътувания в чужбина е важен и роуминг планът. С обновените условия на роуминг плана от А1 – Roaming Revolution, може едновременно да сте спокойни за връзката с порасналото си дете и да предвидите разходите, които ще трябва да направите за цялото пътуване.

Държавите по света са условно разделени в 5 зони, а нововъведенията предлагат на клиентите да бъдат таксувани за роуминг услуги според зоната, в която са, а не на държава, както досега. Това значи, че дори и при по-дълга почивка, включваща няколко дестинации, ще имате връзка с детето си по всяко време. Отпада и таксата за реактивация на роуминг тарифата, което ще Ви улесни при планирането на разход за мобилни услуги.

В зона 1 са включени държавите от Европейския съюз, в които клиентите вече могат да общуват напълно свободно, според условията на националния си план и политиката за справедливо ползване.

Македония, Сърбия, Турция и Великобритания се намират в Зона 2 и роуминг планът предоставя на клиентите неограничени минути за разговори и 500 MB дневно срещу такса от 4,99 лева.

В Зона 3 са включени 18 държави, сред които Швейцария, Черна гора и Албания, а пътуващите абонати на А1 могат да се възползват от 500 MB дневно и преференциална цена от 0,59 стотинки на минута срещу 9,99 лева на ден.

Четвъртата зона включва най-голям брой държави, сред които множество екзотични дестинации като Тайланд, Египет, ОАЕ, Доминиканска република, САЩ, много страни от Южна Америка и много други. Зона 4 е с дневна такса от 19,99 лева и включва 500 MB и 1,99 лева цена на минута.

Всички страни, които не са включени в останалите зони, попадат в Зона 5. Тя е без дневна такса, като за частните клиенти цената за 1 MB е 9,99 лева, а цената на минута входящ и изходящ разговор е 2,99 лева.

С план Roaming Revolution пътуването става възможно най-лесно и удобно и можете да бъдете сигурни, че ще имате връзка с детето си по всяко време. Планът се активира лесно чрез SMS с текст „ОК“ на кратък номер 17280 или през платформата Моят А1.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти