"Пукльовците" - ПРОМЯНАТА е в това да ни пука

Представяме ви финалистите в най-голямата социално отговорна инициатива на Нова Броудкастинг Груп – ПРОМЯНАТА, осъществявана в партньорство с Reach for Change България. За един от петте проекта може да гласувате на www.nova.bg/promyanata до 3-ти февруари. Тримата с най-много гласове ще продължат в последния етап на конкурса.

Те са Ставрос Ставру и Ива Груева. Ставрос е доктор по Информатика, консултант, обучител, автор на книги. Създател на оригинални техники и игри за разработка на софтуер и управление на процеси. Ива е художник - илюстрира детска литература, като най-много обича да рисува за български детски книги. Работи като артист и дизайнер на свободна практика и е посланик на комикс културата в България.

Какво са „Пукльовците“?

„Пукльовците“ са дигитални образователни игри, които помагат на децата да се научат да работят в екип. Те се играят в училище и са базирани на учебния материал по математика и български език от 1-ви до 4-ти клас. Заедно с героите в играта децата решават различни екологични проблеми – като замърсяване на водата и въздуха, разделно събиране на отпадъци, изсичане на горите. По този начин децата се учат да им „пука“ за другите и за света около тях. Оттам идва и името на играта.

Защо създават „Пукльовците“?

Когато синът на Ставрос става първокласник, Ставрос забелязва, че момчето се вглъбява все повече в технологиите и се изолира от света. Трудно му е да комуникира с останалите и да работи в екип с тях. Бащата проучва и разбира, че много други деца също нямат тези важни социални умения. За съжаление и образователната система трудно им помага да ги развият. Това мотивира Ставрос да направи подарък на целия клас на сина си – игра, която да стимулира децата да работят заедно. Така се ражда прототипът на „Пукльовците“. Ставрос кани Ива да създаде дизайна и илюстрациите на играта. По-късно двамата започват работа с университетски преподаватели по педагогика и образование, за да създадат пълната методика на играта.

Как работят „Пукльовците“?

Процесът на самото учене се осъществява, докато учениците играят в отбори в клас и решават задачи по математика и български език с различно ниво на сложност. За да решат дадена задача, на децата им се налага да си сътрудничат и да обменят информация. Забавляват се докато учат и с желание показват това, което са научили в клас. Накрая отбелязват как са се чувствали по време на играта. Учителят следи целия процес и резултатите и след това разговаря с учениците. По този начин той има възможност да приобщи по-пасивните и по-различни ученици, да обсъжда случаите на агресия, да учи децата да не се обвиняват при загуба и да не се прекъсват. За да няма пристрастяване, игрите са позволени за не повече от 20 минути на седмица и то само в училищна среда.

„Пукльовците“ са изключително достъпни и вече се играят в редица държавни и частни училища. Целта на Ставрос и Ива е да достигнат до училища в цялата страна, а също така и да излязат извън България. Но това, за което мечтаят е най-вече да превърнат децата в едни истински Пукльовци – хора, на които им пука и които обединени задно ще създадат един по-добър свят.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти