Птиците, от които зависи съдбата на Великобритания

гарвани Тауър
Снимка: iStock

Едно поверие гласи, че от гарваните в Кулата на Лондон зависи съдбата на британската корона. Смятат ги за истинските пазители на Тауър, а с това и на цялото британско кралство, разказват от „Дойче веле“.

За гарваните на Нейно Величество отговаря един мъж, който разказва следното:

„Казвам се Кристофър Скайф и отговарям за гарваните в Лондонския Тауър. Легендата гласи, че британското кралство ще загине, ако те напуснат Кулата. Затова задачата ми е да ги задържам тук.“

гарвани Тауър
Снимка: iStock

От 2011 г. Кристофър Скайф е щатен пазач на гарваните в Лондонската кула. Единствената му задача е да се грижи за птиците, които към момента са 8 на брой. 

„Това е Попи, тя е на 2 години. 4 или 5 седмици живя при мен вкъщи преди да дойде тук. Много е хубава и невероятно интелигентна. Гарваните по принцип са много интелигентни птици“, обяснява Скайф.

Въпросните птици могат да летят свободно, а Кристофър Скайф ги познава като пръстите на ръцете си.

„Всички те са много особени и имат различни качества. Някои са направо щури, други са стеснителни, а трети - страшно любопитни. Опитвам се първо да изуча характера на всяка птица, а това е възможно само след дълги наблюдения.“

Лондонският Тауър открай време e митично място, а гарваните са под особена закрила още от XVII век, когато е издадена специална кралска заповед заради суеверието, че именно те пазят британската монархия и нейните поданици от тежки удари на съдбата. Надзирават ги пазачите на Кулата. През своята бурна история това място е било кралски дворец, затвор, оръжейница. Днес крепостта, разположена насред Лондон, е една от основните туристически атракции в града

гарвани Тауър
Снимка: iStock

Кристофър Скайф живее заедно със семейството си в Кулата на Лондон и по цял ден се грижи за това гарваните да не отлетят. Най-важното му оръжие е добрата храна. 

„Често смятат гарваните за лоша поличба и символ на смъртта. Тези предания са възникнали някога във времена на войни, но тук в Тауър гледаме на тяхната роля много положително. Ако не са те, британското кралство да е пропаднало. Затова за нас те са добро предзнаменование“, казва Крисрофър Скайф. 

Лудите теории за британските монарси

ох на мама
Снимка: Личен архив

Не пропускайте да последвате Ohnamama.bg във Facebook и Instagram!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти