Простички рецепти за щастие с Аюрведа

Биляна Траянова

Сухите северните равнини на Шри Ланка са благословени с идеален климат за отглеждане на различни сортове култури. Горещите дневни температури и сухия въздух са много подходящи за зеленчуци, като лют червен пипер и лук. 

В Шри Ланка все още се отглеждат каучукови дървета. Островът на подправките не иска да се радели с тази си титла и тук грижливо добиват канела, ванилия, куркума и много други лечебни и хранителни растения.

Шри Ланка е известна със своите градини за подправки. Такива плантации могат да се посещават от туристите и обикновено всеки си тръгва с куп покупки, особено след като види колко ползи носи всяко от отглежданите растенияJ

Богатството и разнообразието на подправките на Шри Ланка са в основата на традиционната Аюрведа, древна форма на медицината, която наричат „науката за дълъг живот“. С помощта на естествени средства се постигат истински чудеса за физическо и психическо благополучие. 

Подправките се използват в широка гама от парфюми, сапуни и други козметични продукти, за арома терапия и мн. др.

Карамфилът се препоръчват за зъбобол и болки в гърлото.  В Шри Ланка се произвежда билкова паста за зъби от 24 билки и подправки, смесени по древна аюрведична формула.

Индийското орехче и черният пипер стимулират храносмилането, джинджифилът облекчава морска болест, подправки, смесени с кралското кокосово масло са отличен крем за слънце, докато цитронелата отблъсква насекомите.

Подправките, най-често използвани в Шри Ланка са канела - в къри и ястия с ориз.

кардамон за ароматизиране на къри, за сосове, и за аромат на сладкарски изделия; пипер - като заместител на лютите чушки; карамфилът се използват в много видове къри и сладкарски изделия; кориандърът е основна съставка на кърито и се използва ежедневно в Шри Ланка; куркумата, която често се бърка с шафран, се използва като подправка за къри. Малко куркума и сол са всичко, което е необходимо за запазване на риба и месо.

Снимка: Thinkstock

Тук използват и много сминдух, който въпреки горчивия си вкус и неприятен мирис, се използва за усилване ефекта на кърито. Сладкия  и обикновения кимион, с пикантиния си, ароматен вкус и листата от къри са неизменно свързани с местната кухня. Лимоновата трева е прекрасна за месни и рибни ястия.

Пряко и непряко, повече от един милион души в Шри Ланка са заети в чаената ​​индустрия.

Днес, приблизително 4% от територията на страната е покрита с чаени плантации. Най-добрите добиви са от културите, отглеждани на голяма надморска височина или от над 2100 метра, като растенията се нуждаят от определено количество годишни валежи.

Шри Ланка е една от малкото страни, където всяко листенце чай се бере на ръка, а не механизирано

Опитните берачки могат да наберат до 20 кг чаени листа на ден. След което чаят отива в близката фабрика.

От черния чай не се препоръчва повече от 1 чаша на ден.

Снимка: Thinkstock

Черният чай заздравява костите, тъй като има богато съдържание на флуор. Съдържа повече флавоноиди, отколкото се намират в ябълките. Този чай не само помага на организма да се бори с бактериите, но укрепва и имунната система.

Пиенето на черен чай помага за хидратирането на организма, което го прави по-здрав и устойчив на болестите, балансира нивата на хормоните, които се нарушават от ежедневния стрес, кофеинът, който се съдържа в него, подпомага сърдечната дейност и нормализира съдовото налягане.

Съдържащите се в него големи количества дъбилни вещества действат успокоително на лигавицата на стомаха, премахват спазмите и така помагат против гадене, може да помогне за намаляване на риска от инсулт, тъй като балансира нивото на холестерола.

Най-полезен е чаят, защото в него има изобилие на полифеноли. Това са антиоксиданти, които помагат при всяко лечение и особено при загуба на слуха, болестта на Паркинсон или други увреждания на мозъка.

Снимка: Thinkstock

Зеленият чай е наричан “лекарство против сто болести”. Благодарение на т.нар. катехини в своя състав зеленият чай е отличен антиоксидант. Той изкарва токсините от организма, стапя мазнините, осигурява необходими витамини. Тази напитка може да бъде полезна при отравяния, при профилактика на сърдечносъдовите заболявания, диабета и дори рака. Освен това помага по-лесно да се понасят стресовете, премахва умората.

Зеленият чай, в никакъв случай не трябва да се редува с алкохол. От това могат да пострадат бъбреците. Не трябва да се приема с лекарства, защото качественият зелен чай изхвърля от организма химикалите и може значително да понижи ефективността на лекарствените препарати…

Снимка: Thinkstock

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти