Промяната идва, когато си помогнеш сам!

г
Снимка: Промяната

Елисавета Белобрадова и Красимира Хаджииванова са едни от най-популярните блогъри в България. Елисавета има над 10 години опит като предприемач и търговец, а в момента e копирайтър в рекламна агенция. Красимира има богат опит като автор на текстове, копирайтър и редактор в онлайн медии.

Запознават се, когато Красимира ражда първото си дете, а Елисавета – трeтото. И двете усещат липсата на пространство в интернет, където за интересите, проблемите и емоциите на майката да се говори искрено, с чувство за хумор и без назидание. Така решават да създадат сайта “Майко Мила!”, който бързо набира популярност и се превръща в място, където майките в България намират информация, подкрепа и успокоение, че не са сами в това, през което минават.

Освен смешните и забавните теми, те засягат и сериозните – домашното насилие, следродилната депресия, хроничната умора, зависимостите, финансовата независимост. Знаят, че подобна подкрепа за жените е важна, защото психически и физически здравата майка е най-важното условие за щастието на едно дете.

Покрай “Майко Мила!” с тях се свързват и майки на деца с увреждания. Техните истории показват на Елисавета и Красимира колко труден и различен е начинът на живот на тези жени, и колко неподкрепени и изолирани се чувстват те – по няколко причини. Основната е, че децата с увреждания остават деца за цял живот. Те са в много по-голяма степен зависими от своите майки от останалите деца. Ето защо, за да имат възможност да оказват постоянно необходимата грижа, лечение и рехабилитация за тях, на много от майките се налага да напуснат досегашната си работа.

Тежките житейски обстоятелства често стават причина и партньорите им да ги напуснат. Така тези жени остават сами и изолирани, лишени от възможността да работят, да бъдат финансово независими и да живеят пълноценно. Преди година от майчина солидарност към тях Елисавета и Красимира създават платформата “Оле Мале!”.

ПРОМЯНАТА, която искат да постигнат:

“Оле Мале!” е онлайн платформа, която събира на едно място труда на майки на деца с увреждания или заболявания, които по принуда или по любов са открили своето второ призвание – да творят с ръцете си. Майките показват в сайта продуктите, които са произвели сами - декорации, шалове, шапки, чанти, бижута, а "Оле Мале" популяризира продуктите им на живо и онлайн, пред максимално широк кръг от хора, които ги купуват. Така майките си осигуряват доходи и по-пълноценен живот.

Целта на Красимира и Елисавета е “Оле Мале!” да се превърне в добре функционираща система, която да квалифицира майките, да им дава знания, умения, техника и материали. А произведеното от тях да бъде реализирано в големи мащаби, за да имат добри доходи и да взимат сами решенията за живота си. Двете вече са стартирали партньорства и с дизайнери. Съвместно с тях те ще разработват прототипи на висококачествени продукти, които след това ще бъдат произвеждани от майките.

В бъдеще „Оле Мале“ ще предлага и други възможности за работа на майките, които не се занимават с ръчна работа, но са специалисти в различни професии и занимания (счетоводство, преводи, технически и административни дейности и т.н.), които могат да бъдат извършвани от вкъщи. Целта им е да свържат бизнеса и майките, така че двете страни да могат да си партнират по начин, който е взаимно полезен – за компаниите, защото ще могат да изнесат някаква дейност при специалист извън офиса, а за майките – защото ще могат да работят почасово от домовете си и ще имат достойни доходи.

Подобен модел с преквалифициране на родители на деца с увреждане и възможност за работа от вкъщи се прилага отдавна в много други държави.

Красимира и Елисавета правят всичко това, за да дадат възможност майките на деца с увреждания да бъдат финансово независими, както и да им осигурят подкрепа, разбиране и шанс да споделят своите умения, и да се почувстват пълноценни хора. Това пряко допринася за това жените да могат да осигуряват по-качествен и пълноценен живот на себе си и своите деца.

“Оле Мале!” помага на майките на деца с увреждания да излязат от сянката и да вземат живота си отново в собствени ръце – нещо, което на много от нас се случва лесно и естествено, но за тях е почти непосилно. „Оле Мале!“ им дава втора работа, за да могат да се радват на първата – грижата за своите деца.

ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ДАРЯВАНЕ:

Важно уточнение: Даряването не е обвързано с гласуването. Гласуването е безплатно и гласувайки, вие не извършвате финансово дарение. От друга страна, ако дарите, това няма да се отрази на резултатите от гласуването.

Ако решите да дарите за дейността на “Оле Мале”, може да го направите по два начина:

Чрез бутона “Дари”, който ще се появи в горния десен ъгъл на тази страница след като гласувате за един от финалистите в ПРОМЯНАТА. Той ще Ви препрати към платформата за даряване DMS, където ще можете да дарите онлайн желана от Вас сума.

или Изпратете дарителски SMS с текст на латиница DMS RABOTA на номер 17 777 (за абонати на Telenor, VIVACOM и Mtel). За абонати на Telenor, Mtel и VIVACOM цената на 1 SMS е 1 лв., за потребители на предплатени услуги 1 SMS е 1,20 лв. с ДДС, за абонаментни дарения стойността е 2 или 5 лв. месечно.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти