Промяната е занаят в ръцете

Иван Благоев
Снимка: Нова ТВ

Социално-отговорната инициатива "Game Changers – Промяната" е част от търсенето на промяната по целия свят и се осъществява в международно сътрудничество между Modern Times Group (собственик на Нова Броудкастинг Груп) и Reach for Change. Чрез нея фондацията цели да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи да осъществят своите идеи на практика.

В България това е финалната фаза от инициативата, след като в продължение на близо три месеца стотици кандидати подаваха документи за участие. От над 200 кандидатури експерти, доброволци и служители на Нова определиха петте проекта с най-голям потенциал за положително въздействие върху живота на децата. 

До 9 ноември ТУК всеки може да гласува за един от петимата финалисти и техните иновативни идеи.

Иван Благоев е един от петте финалисти в проекта.

Той е актьор по образование, дърводелец с предприемачески дух – по душа. От онези инати, твърдоглави и търсещи млади хора, които вярват, че мисията им е до помагат на другите, да ги учат на занаят и да пазят духа на традициите. Защото камъкът си тежи на мястото, а дървото без корен е като отсечен клон.

Признава, че интересът му към дърводелството датира още от детските години – когато неуморно чакал кварталния дърводелец да му направи меч или пистолет и със същото нетърпение се потапял в света на дърводелството. Днес вярва, че всяко нещо, направено с любов, е уникално. Всяко нещо, излязло изпод собствените ти ръце, облагородява и те променя за добро. Вярва и в магията, но с едно наум – защото тя се случва, когато вървиш в правилната посока, а не докато чакаш. И защото всеки трябва да вярва, че магическата пръчка е в ръцете му и самият той може да бъде Промяната.

Промяната е занаят в ръцете, вярва Иван Благоев. Затова иска да създаде дърводелска работилница, в която млади хора от институции придобиват трудови умения чрез създаване на екологични играчки от естествени материали /дърво, кожа, плат и др./ по свой модел.

По този начин децата ще получат един добър старт за своето развитие – ще придобият творчески умения, ще започнат да мислят креативно и ще развият потенциала си, ще придобият самочувствието на творци и най-важното – ще получат занаят в ръцете и дух в сърцата.

Уникалността на идеята е и в смисъла, който тя съдържа – възраждането на българските традиции в занаята. Децата ще развиват своето въображение, като мислят сами моделите и ги развиват в уникални идеи. Ще творят и ще се възпитават в трудолюбие – един добър старт за бъдещето им.

В допълнение, уникални ще бъдат и моделите на изделията, които те ще творят – всяка играчка или предмет ще носи името на младежа или екипа от младежи, които са участвали в разработването ѝ.

Очаквайте представянията и на останалите четирима финалисти в Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти