Промяната е в разчупването на матрицата

Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов
Снимка: Нова ТВ

Социално-отговорната инициатива "Game Changers – Промяната" е част от търсенето на промяната по целия свят и се осъществява в международно сътрудничество между Modern Times Group (собственик на Нова Броудкастинг Груп) и Reach for Change. Чрез нея фондацията цели да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи да осъществят своите идеи на практика.

В България това е финалната фаза от инициативата, след като в продължение на близо три месеца стотици кандидати подаваха документи за участие. От над 200 кандидатури експерти, доброволци и служители на Нова определиха петте проекта с най-голям потенциал за положително въздействие върху живота на децата. 

До 9 ноември ТУК всеки може да гласува за един от петимата финалисти и техните иновативни идеи.

Те са Емо и Тео - Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов. Родени във Враца и решени да бъдат Промяната за Враца. Двама амбицирани ИТ специалисти, които не се страхуват да се изправят до световните ИТ величия. Най-важната им мисия в момента обаче е друга – да създадат ИТ център и ИТ общност в родния си град и да осигурят нова алтернатива за младите хора във Враца. Готови са да бъдат вирусоносителите на Промяната – да заразят и останалите и да създадат общност от хора с еднакви ценности и еднакви каузи. 

И двамата са възпитаници на Софийския университет "Св. Климент Охридски" – Тео учи "Софтуерно инженерство", а Емо вече е завършил Информатика. Уверено вървят и по своя професионален път – Тео работи като Android разработчик, а Емо вече се реализира на два фронта – работи като програмист, но и като учител в училището, от където е започнал – СПГЕ "Джон Атанасов". Успоредно с това, 2 години преподава и "Програмиране" като част от програмата "Заедно в час".

Дълбоко в себе си обаче и двамата са предприемачи с визия. Убедени са, че могат да променят статуквото – да превърнат един забравен град в мечтано място за живот и да докажат, че децата имат много повече потенциал и възможности, стига да им позволиш да ги разгърнат.

А кой, ако не двама обещаващи ИТ визионери, са истински способни да разчупят Матрицата?

ИТ знанията учат на постоянство, упоритост и целеустременост, категорични са Емо и Тео. Категорични са обаче и че Враца има нужда от ИТ общност – място или организация, която да запознава младите хора с ИТ сферата, да ги мотивира да се развиват в тази насока и да превърне града в място, което дава възможности за реализация. Затова тяхната идея е да създадат ИТ център и ИТ общност във Враца, като организират и провеждат безплатни курсове в ИТ сферата, създадат физически ИТ център (компютърна зала) с достъп за всички заинтересовани, както и като организират различни ИТ събития.

Там младите хора ще имат достъп до нови възможности – обучения за изключително полезни компетенции и в бъдеще работа в ИТ сферата. Това ще възроди града и ще помогне млади и амбициозни врачани да останат в родния си град и да могат да практикуват предизвикателна професия, която дава отлични възможности за развитие. Уменията, получени от тези курсове, са универсални и ще им позволят да се реализират и в най-добрите ИТ фирми в страната и чужбина.

Представянето на финалиста Иван Благоев можете да видите ТУК.

Представянето на финалиста Николета Попкостадинова можете да видите ТУК.

Очаквайте представянията и на останалите двама финалисти в Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти