Промяната е в природата

Веселина Фелдман
Снимка: Нова ТВ

Социално-отговорната инициатива "Game Changers – Промяната" е част от търсенето на промяната по целия свят и се осъществява в международно сътрудничество между Modern Times Group (собственик на Нова Броудкастинг Груп) и Reach for Change. Чрез нея фондацията цели да подобри живота на децата, като открива и подпомага мотивирани социални предприемачи да осъществят своите идеи на практика.

В България това е финалната фаза от инициативата, след като в продължение на близо три месеца стотици кандидати подаваха документи за участие. От над 200 кандидатури експерти, доброволци и служители на Нова определиха петте проекта с най-голям потенциал за положително въздействие върху живота на децата. 

До 9 ноември ТУК всеки може да гласува за един от петимата финалисти и техните иновативни идеи.

Веселина Фелдман е един от петте финалисти в проекта.

Тя обича да гони вятъра, да препуска с конете и да прави децата щастливи. Не минава ден, в който да не сбъдне тези три неща – благодарение на конната терапия за деца с увреждания.

Любовта ѝ към конете започва още на 5-годишна възраст. Тогава се случва първата ѝ среща – с кобилата Веска. Чака дълго, докато ѝ намерят седло, но чакането си струва. "Беше много хубаво, но и много високо", спомня си Веселина. Оттогава до днес тези благородни животни са неизменна част от живота ѝ. Била е състезател по конен спорт, както и инструктор по езда. Още по-пълноценно усещането става, когато открива конната терапия – мястото, където се обединяват всичките ѝ страсти – коне, психология, деца и природа.

Веселина завършва бакалавърска степен по психология в Нов български университет (НБУ). В момента завършва и магистратура по клинична психология. През годините трупа опит като експериментатор в лаборатория по експериментална психология към НБУ, мениджър на Центъра по когнитивна наука отново в същия университет. Изследовател е по два международни изследователски проекта, а така също е автор и съавтор на научни публикации в международни издания. Представяла е своите резултати на Световната конференция по когнитивна наука, както и на Втората международна конференция по аналогия.

Там, сред богатия научен опит обаче, продължава да пази спомена за голямата си детска мечта – да бъде кон поне за малко, за да може да полети в галоп. От тогава всеки ден добавя по още една мечта. Защото обича да мечтае, но по-важното – обича да сбъдва мечтите си. Дори ако една от тях е да догони вятъра…

В контакта си с коня, детето с увреждания показва своите липси и трудности. Конят улавя това и на свой ред му отговаря – връща в отговор нещо, което детето усеща и комуникира обратно към животното. Така започва една пълноценна и истинска комуникация, в която децата са интуитивни, искрени, неподправени, способни да изразяват себе си. Именно затова идеята на Веселина Фелдман е конна терапия, осъществявана сред природата.

Какво представлява този метод? Това е терапия, в която конят участва наравно с терапевта в оздравителния процес. Той е активен участник, залага се много на общуването с животното, на създаване на връзка с него, влизане в един емоционален контакт, който се изгражда около грижата за кончето.

Проблемите, които могат да намерят своето разрешение с този вид терапия, са свързани с по-доброто емоционално, социално, когнитивно, поведенческо и физическо развитие на децата. Именно това е и основната цел – да се постигне една по-добра социализация и да се подобри психическото и физическо функциониране на децата.

Представянето на финалиста Иван Благоев можете да видите ТУК.
Представянето на финалиста Николета Попкостадинова можете да видите ТУК.
Представянето на финалистите Емилиян Кадийски и Теодор Костадинов можете да видите ТУК.

Очаквайте представянето и на последния финалист в Edna.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти