Проф. Кантарджиев: Трета доза от РНК ваксина предпазва от Омикрон

„Заради новия вариант Омикрон трябва да се постави трета доза от РНК ваксина, защото тя наистина предпазва. При първи две дози от AstraZeneca защитата е само 20%. Ако обаче се постави бустерна доза при две предишни от Pfizer, се изравнява защитата срещу Омикрон с тази срещу Делта варианта - 85% е сигурно, че няма да се разболееш или ако се случи, ще бъде по-леко“. Това обясдни проф. Тодор Кантарджиев, консултант по ваксиниране на Столичната община, в ефира на „Твоят ден“ по NOVA.

Той подчерта, че Омикрон е по-заразен, но протича по-леко. Ваксините са малко по-слаби срещу него, а вече преболедувалите COVID-19 могат да се заразят отново. Професорът прогнозира, че нивото на смъртност може да се покачи заради неоказана медицинска помощ.

Математик прогнозира: очаква ли се Омикрон у нас преди празниците >>>

Какво трябва да знаем за бустерната доза ваксина срещу COVID-19

Според него новите случаи на коронавирус у нас намаляват доста бавно, защото 10 болни заразяват 9 души. „Не можем да очакваме стръмен спад на случаите. Много са хората в интензивни отделения и починалите“, каза още специалистът.

Той допълни, че 45% от населението на София е ваксинирано. „Не трябва да изпускаме задължителната ваксинация на децата, както и не бива да допускаме епидемии от други инфекции“, призова професорът и прикани хората да се ваксинират и за грип.

Целия разговор гледайте във видеото.

Дългосрочните последици след прекаран коронавирус

Още по темата:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти