Създадено за RESCUE®

Проблеми със заспиването – вижте нашите съвети!

Проблеми със заспиването – вижте нашите съвети!
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Да си осигуряваме достатъчното количество качествен сън е мантра за добър живот– всеки знае колко е полезно, но не всеки успява да го практикува. В днешно време сме изправени пред многобройни предизвикателства, които съзнателно или не, пречат на съня ни и накрая се оказва, че колкото по-уморени сме, толкова по-трудно заспиваме, а когато това стане, сънят ни е непълноценен и често се будим. А най-неприятната част е, че мрачните мисли са склонни да ни връхлитат именно вечер, когато най-накрая сме успели да се отпуснем – просто защото през деня сме били твърде натоварени, за да им обърнем внимание. Не се притеснявайте – на всеки се случва! Но, за да сте по-спокойни, по-здрави и по-щастливи, е жизнено важно да си осигурявате качествен и спокоен сън. Подготвихме ви няколко безотказни съвета, към които да се придържате, за да може сънят и чудотворното му действие върху организма да не ви подминава.

Движете се повече

Колкото повече енергия освобождаваме през деня, толкова по-лесно заспиваме вечерта. Разбира се, ако практикувате интензивен спорт, то това трябва да се случва поне няколко часа преди лягане, защото ще постигнете обратния ефект. Подходящи движения непосредствено преди заспиване са някои пози от йогата (например детска поза) или свещ. Също така, разтегнете тялото за няколко минути и се съсредоточете върху дишането си – така ще успокоите ума и ще забавите сърдечния ритъм.  

Ограничете електронните устройства и социалните мрежи

f
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Всичко, което гледаме по телевизията, особено напоследък, се отразява негативно върху настроението ни и е склонно да ни навява мрачни мисли. Същото важи и за социалните мрежи, които колкото и да ни свързват с приятелите, могат да увеличат нивата на стрес и да предизвикат гневни мисли. Синята светлина, която излъчват екраните, пък влияе върху вътрешния часовник на тялото ни и ни държи будни. Не се сещаме и за една добра причина да скролирате в телефона си или да гледате телевизия поне час-два преди сън. По-добрият вариант е да почетете книга, но не и в леглото, тъй като рискувате да се увлечете и да заспите по-късно.

Изберете своя собствен ритъм

Новородените деца, например, се успокояват от т.нар „бял шум“ и заспиват на него. Това може да ви се струва странно, но много майки с умиление помнят как сешоарът ги е спасявал, при това не само, когато са имали нужда от изсушаване на косата. Има специални прложения на телефона, които имитират бял шум или звуци от природата – не пречи да опитате и да изберете своя собствен начин на успокояване преди сън. Дали ще оставите телевизора включен, но без звук, ще заложите на тихо радио, природни звуци или пълна тишина – няма как да разберете, ако сами не пробвате и не откриете собствената си честота.

Нека спалнята си остане за почивка и сън

ф
Снимка: iStock/ Getty images/ Freepik

Ако работите от вкъщи, е твърде възможно спалнята ви да се е превърнала както в помещение за почивка, така и в офис. Е, да, но умът ви започва да бърка къде всъщност се труди и къде почива, така че намерете друго помещение в дома си, където да се трудите денем – така няма да се въртите вечер, с лаптопа пред вас, който да ви напомня за някой краен срок, за не достатъчно хубавата презентация или за срещата утре. И, докато сме на тема спалня, нагласете температурата правилно, така че да не ви е твърде топло или твърде студено – между 16 и 20 градуса е перфектната температура за качествен сън.

Създайте си собствени ритуали

Тук имаме предвид такива, които едновременно освобождават и тялото, и ума от стреса. Относно тялото, наблегнете на топъл душ, ароматни пръчици или благоуханна свещ. След хубавата баня и своеобразната ароматерапия, вземете един лист хартия и напишете поне три неща, за които сте благодарни през изминалия ден – било то щуротията, която е направило детето и сте се смяли с пълен глас или пък видео разговорът с приятелка, която живее на другия край на света и се чувате за пръв път от месеци. Това, че щастието се крие в малките неща може да звучи банално, но е доста вярно. Запомнете, че всяка негативна мисъл може да бъде заменена от същата по сила, но обратна по действие положителна мисъл. Използвайте това правило и определено ще ви олекне.

Правилната добавка

d
Снимка: Rescue

Ако въпреки всички съвети, вместо сънят при вас идват мрачни мисли, тревожост или паника, заложете на правилния помощник, с когото да ги прогоните. Препоръчваме ви продуктите от серията Rescue Night, които може да откриете под формата на капки или спрей. Те не съдържат химични седативи, а ви помагат сами да постигнете емоционален баланс и да отключите своя собствен потенциал за успокоение и лесно заспиване. Освен универсалната комбинация от 5 цветни есенции на д-р Бах за помощ в стресови ситуации, към продуктите от линията Rescue Night е добавена още една есенция – на бял див кестен, който има свойството да успокоява мислите. Как да го използвате? Впръскайте 2 пъти спрея в устата или капнете 4 капки в чаша вода преди сън. Ще усетите ефект след около 15 минути – заспиването ще е по-лесно, а сънят – по-непробуден. Още по-хубаво е, че няма да се будите изморени, а ще бъдете свежи и отпочинали. Серията Rescue е изцяло и напълно безвредна и може да се приема от всеки, независимо от възрастта.

За вечери без паника и страх - Rescue Night от д-р Бах!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти